Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Rosian Vasiloi și-a…

ULTIMA ORĂ Rosian Vasiloi și-a dat demisia din funcția de șef al Poliției de Frontieră: „Unicul interes pe care l-am avut, și îl voi avea în continuare, a fost interesul țării și a cetățeanului”

Sursa: Rosian Vasiloi/Facebook

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și-a dat demisia din funcție. Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a propus eliberarea acestuia din funcție la ședința de miercuri, 8 noiembrie, a Guvernului.

Executivul a susținut propunerea de încetare a exercitării funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al Ministerului Afacerilor Interne de către Rosian Vasiloi, din data de 8 noiembrie. Nu a fost anunțat, deocamdată, cine va ocupa funcția în continuare.

După anunțul făcut de Efros, Vasiloi a publicat un mesaj pe rețelele de socializare.

„A fost o onoare să conduc Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova. A fost o perioadă dificilă, cea mai dificilă din istoria Republicii Moldova, dar în care instituția pe care am condus-o a făcut față provocărilor.

Vreau să mulțumesc echipei pentru dedicație și profesionalism. Le mulțumesc colegilor din sistemul afacerilor interne și din sistemul de apărare și securitate națională cu care am lucrat în această perioadă împreună.

Nu în ultimul rând le mulțumesc partenerilor noștri care contribuie la dezvoltarea instituțională a Poliției de Frontieră fără precedent.

Unicul interes pe care l-am avut, și îl voi avea în continuare, a fost interesul țării și a cetățeanului”, a transmis fostul șef al IGPF.

În luna septembrie, Vasiloi a contestat mustrarea care i-a fost aplicată în urma anchetei privind incidentul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC).

Acesta a anunțat luni, 18 septembrie, că a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, în legătură cu atacul armat care a avut loc al Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie, care a luat viața a doi angajați.

După două luni de la atacul armat de la Aeroportul din Chișinău, Adrian Efros, ministrul afacerilor interne, a prezentat luni, 4 septembrie, rezultatele anchetei interne pe acest caz.

Astfel, potrivit lui, nouă angajați ai aeroportului au fost sancționați disciplinar, dintre care patru au fost demiși. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Igor Trofimov, a fost eliberat din funcție, în baza cererii de demisie, după atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău. Decizia a fost luată miercuri, 6 septembrie, de către Cabinetul de miniștri.

Atac armat la aeroportul din Chișinău

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” (o bancă din Tadjikistan, n.red.). Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Rustam Ashurov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale ZdG, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan. 

Luni seară, 3 iulie, atacatorul de la aeroportul din Chișinău a decedat pe patul de spital.