ULTIMA ORĂ Parlamentul a aprobat toate cele cinci cereri privind ridicarea imunității deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi
UPDATE 18:30 Parlamentul a aprobat și cea de-a treia ridicare a imunității în privința deputatului Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, percheziție și trimiterii în judecată, pe faptul săvârșirii infracțiunii:
- art. 26 raportat la art. 46, 181/3 din Codul penal, pe faptul pregătirii finanțării unui partid politic din surse interzise de lege, săvârșită în proporţii mari.
UPDATE 18:15 Procurorul general interimar a declarat că deputatul Alexandr Nesterovschi ar fi fost responsabil, din martie 2023, de lansarea unui partid pretins pro-european, în interesul fostului parlamentar condamnat Ilan Șor. În acest scop, Nesterovschi ar fi ales un fost deputat din perioada 2019-2021.
„Acest fost deputat a sesizat organul de urmărire penală imediat când a fost propusă idea de a fi finanțat de Ilan Șor din umbră. Această persoană, cu încurajarea unui alt politician, din alt partid politic (…)”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.
UPDATE 18:00 Parlamentul a aprobat, cu 58 și 56 de voturi, ridicarea imunității deputatului Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, percheziție și trimiterii în judecată, pe două capete de acuzare:
- art 324, alin (3) din Codul penal – „pretinderea acceptarea și primirea personal sau prin mijlocitor de către o persoană cu funcție de demnitate publică, de bunuri ce nu i se cuvin pentru sine”.
- art. 181(2) Cod penal, „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, din partea unui grup criminal organizat”.
UPDATE 17:05 Parlamentul a aprobat, cu 58 de voturi, ridicarea imunității deputatei Irina Lozovan pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată, pe ambele capete de acuzare:
- art. 42, alin (2), art. 45, art. 181(2) Cod penal, „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, din partea unui grup criminal organizat”.
- art. 243 alin (3) Cod penal, „spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.
UPDATE 16:45 Procurorul general interimar Ion Munteanu prezintă deputaților cererile privind ridicarea imunității Irinei Lozovan și a lui Alexandr Nesterovschi.
Lozovan a refuzat să fie prezentă la ședința Parlamentului, a menționat vicepreședinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi Veronica Roșca. Nesterovschi este prezent la ședință.
Munteanu a declarat că pe primul capăt de acuzare în privința deputatei Lozovan – acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, Procuratura ar putea trimite în judecată dosarul în circa trei săptămâni.
UPDATE 11:00 Procurorul general interimar a trimis Parlamentului cinci cereri de ridicare a imunității în privința celor doi deputați care fac acum parte din partidul Renaștere. Două dintre cereri o vizează pe Irina Lozovan, iar celelalte trei – pe Alexandr Nesterovschi.
Deputata Irina Lozovan este cercetată pentru acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și pentru spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.
„Cererea privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul R. Moldova Irina Lozovan.
- Se solicită:
Ridicarea imunității parlamentare a deputatului Irina Lozovan.
Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatei Irina Lozovan pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 42, alin. 2; art. 45 și art. 181/2 alin 5 Cod penal – acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat.
- Se solicită:
Ridicarea imunității parlamentare a deputatului Irina Lozovan.
Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatei Irina Lozovan pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. 3 lit. a) și b) Cod penal – spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.
Deputatul Alexandr Nesterovschi este cercetat pentru corupere pasivă, acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendumuri; pregătirea finanțării partidelor din surse interzise de lege (…).
„Cererea privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul R. Moldova Alexandr Nesterovschi:
- Se solicită:
Ridicarea imunității parlamentare a deputatului Alexandr Nesterovschi Leonid.
Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatului Alexandr Nesterovschi Leonid pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 324 alin. 3 lit. a) Cod penal – corupere pasivă (…)”.
UPDATE 10:13 Cei doi deputați care ar putea rămâne fără imunitate parlamentară sunt transfugi. Este vorba despre foștii socialiști Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care în luna mai au anunțat că aderă la partidul „Renaștere”.
„În adresa Parlamentului au parvenit mai multe cereri”, a spus Igor Grosu la începutul ședinței.
Procurorul general interimar Ion Munteanu va cere joi, 21 septembrie, Parlamentului ridicarea imunității a doi deputați, conform surselor Ziarului de Gardă.
Ion Munteanu și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, vor veni la ședința Legislativului pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare pentru doi aleși ai poporului.
„Procuratura va veni cu detalii suplimentare după ședința Parlamentului”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale Violina Moraru, la solicitarea ZdG de a confirma informațiile.
Conform legislației R. Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa. Potrivit Regulamentului privind desfășurarea lucrărilor Legislativului, prezența la ședința plenară a deputatului în privința căruia se cere ridicarea imunității este obligatorie. Absența nemotivată a deputatului nu împiedică examinarea cererii în lipsa lui.
Ultima dată, deputata fostului partid Șor Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a rămas din nou fără imunitate parlamentară. Parlamentul a încuviințat vineri, 26 mai, ridicarea imunității parlamentare a deputatei, în vederea arestării și trimiterii în judecată penală a acesteia pentru trei capete de acuzare. Procurorul general interimar, Ion Muntean, a prezentat trei cereri în acest sens în plenul Legislativului.
Pe atunci vicepreședintă a Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional între timp, Marina Tauber nu s-a prezentat la ședință, cererile procurorului general interimar fiind examinate în lipsa acesteia.