(ULTIMĂ ORĂ) Decizia Curții Constituționale: refuzul președintelui de a accepta candidatura unui ministru reprezintă o încălcare gravă a Constituției
Curtea Constituțională a R. Moldova a decis astăzi, 17 octombrie, că președintele Igor Dodon a încălcat grav Constituția R. Moldova refuzând repetat desemnarea candidatului propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru al Apărării, ceea ce poate servi drept temei pentru instituirea interimatului funcției.
„Curtea reiterează că în cadrul sistemelor parlamentare, șeful statului joacă rolul unui arbitru sau unei puteri neutre fiind net detașat de partidele politice. Chiar dacă nimeni nu poate împiedica șeful statului să aibă opiniile și simpatiile sale politice, mandatul pe care îl exercită este limitat. Președintele este un element important al sistemului politic, dar acesta nu este un partizan al politicului. Prin urmare, președintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru și să nu fie un jucător politic. Acest lucru nu este compatibil cu logica regimului parlamentar”, se spune în hotărârea Curții Constituționale dată citirii de către președintele instituției, Tudor Panțâru.
Curtea a constatat că Preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de Prim-ministru pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea Prim-ministrului
În decizia Curții Constituțională se spune că depunerea jurământului constituie asumarea de către Președintele Republicii Moldova a unui angajament juridic faţă de poporul Republicii Moldova de a acţiona în spiritul Constituţiei, de a manifesta respect faţă de hotărârile Curţii Constituţionale în calitatea acesteia de garant al supremaţiei Constituţiei, faţă de democraţie şi valorile statului de drept. Depunând jurământul, Preşedintele Republicii Moldova îşi asumă necondiţionat, în mod public și solemn obligaţia de a acționa exclusiv în spiritul loialităţii faţă de Constituţie şi de a nu încălca jurământul în nici o împrejurare (HCC nr. 2 din 24 ianuarie 2017).
Curtea a reiterat că încălcarea jurământului este, pe de o parte, o încălcare gravă a Constituției, iar o încălcare gravă a Constituției este, pe de altă parte, o încălcare a jurământului. Gravitatea acestei încălcări poate ridica o problemă de incompatibilitate a Președintelui cu funcția exercitată.
Astfel, în hotărârea Curții Constituționale se spune că:
1. În sensul art. 91 din Constituție, refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile în cauză și justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de președintele parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale a președintelui.
2. Instituirea interimatului funcției cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte urmează a fi constatat, pe fiecare caz în parte, de către Curtea Constituțională.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Decizia de astăzi a Curții Constituționale vine după ce, pe 19 septembrie 2017, guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituțională (CC) privind interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția R. Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de parlamentul ţării în cazul în care președintele R. Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.
Discuțiile în jurul numirii lui Eugen Sturza la Ministerul Apărării au început pe 12 septembrie curent, când președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a anunțat că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza, la funcția de ministrul al Apărării.
Ulterior, Igor Dodon a anunțat că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării, care a îndeplinit această funcție în perioada aprilie 2001 – octombrie 2004. Propunerea a fost respinsă de guvern, fiind înaintat, repetat, Eugen Sturza, care nu a primit acceptul lui Dodon nici de această dată