Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Cum sunt influențați…

ULTIMA ORĂ Cum sunt influențați să voteze moldovenii din Federația Rusă: „Oferă gratuit alegătorilor geci cu inscripția Rusia Moldova”

Captură de ecran/Telegram

Până la ora 14:00, Asociația Promo-LEX raportează 658 de semnalări de incidente înregistrate în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului. 575 dintre acestea au fost analizate de Promo-LEX până acum. Cele mai multe încălcări în intervalul 09:00 – 14:00, 60 de cazuri, au fost privind secretul votului, adică fotografierea buletinelor de vot sau afișarea buletinului cu votul exprimat.

La cele două secții de votare deschise în Federația Rusă, în incinta Ambasadei R. Moldova la Moscova, observatorii Promo-LEX au documentat cazuri de influențarea a votului.

Incidente legate de omisiunea asigurării ordinii în secția de votare și în raza a 100 m, în perioada ora 09:00 – 14:00

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 15 cazuri.

  • Agitație electorală – 14 cazuri.
  • Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 19 cazuri.
  • Încălcări ale secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului) – 60 de cazuri.
  • Alegătorii nu au voie să facă poze cu buletinul de vot completat, să arate buletinul, iar plasarea acestora în urna de vot trebuie făcută într-un mod în care să nu fie vizibile opțiunile de vot. 
  • Votarea nejustificată în grup – 30 de cazuri.
  • Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 6 cazuri.

Incidente legate de influențare a votului – 6 cazuri. Este vorba despre zvonuri, tentative sau situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secțiile de votare. Cazurile au avut loc în Federația Rusă.

„Un grup de tineri oferă gratuit alegătorilor geci albe cu inscripția Rusia Moldova. Grupul mai oferă alegătorilor, care deja părăsesc secțiile, invitații la o cafenea din apropiere. Accesul în acel local este numai în baza acestei invitații. De asemenea, un alt grup oferă flyere cu „cardul cetățeanului Moldovei în Rusia”, card care a fost anunțat anterior și ar oferi internet gratuit (…). În preajmă sunt și muzicieni, se cântă, este distracție”, a explicat Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

  • SV 37/18, 37/19, Stânga Nistrului, Cocieri. Un grup de alegători, care se deplasau organizat din secția de votare discutau că vor fi remunerați cu bani pentru vot. 
  • SV 37/8Stânga Nistrului, Varnița. În raza de 100 m a secției de votare un grup de alegători în căutarea transportului care i-a adus la secția de votare discutau că „au votat contra unui candidat, pentru altă candidată din buletin”. Iar pentru vot li s-a promis 1 000 de lei
  • SV 37/24 Stânga Nistrului, Sănătăuca. În raza de 100 m a secției de votare un grup de 3 persoane discută despre faptul că vor fi remunerați cu 400 de lei pentru vot și 100 lei pentru transport.  
  • SV 37/21 Stânga Nistrului, Doroțcaia. La ora 9:01, doi alegători s-au apropiat de mașina în care se aflau observatorii Promo-LEX și au propus să-și vândă votul. Au comunicat observatorilor că pot să votează la indicație și că au auzit că se plătește 600 de lei. După ce au ieșit din secția de votare s-au apropiat în mod repetat de observatori și-au arătat un abțibild albastru cu sigla votat. 
  • SV 37/18 – 37/19 Stânga Nistrului, Cocieri. La Cocieri în apropiere de secțiile de votrae 37/18 și 37/19, un grup din 3 persoane discutau despre suma de 2 000-3 000 de lei pentru remunerarea voturilor exprimate, din partea unei formațiuni politice. 

Asociația are observatori pe termen scurt în 614 secții de votare și 89 de echipe mobile. În plus, în toate cele 30 de secții de votare unde îți vor exercita dreptul la vot cetățenii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static. În străinătate au fost delegați 91 de observatori.