Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Cine va ocupa…

ULTIMA ORĂ Cine va ocupa funcția de vicepreședinte al Parlamentului, după plecarea lui Popșoi la Ministerul de Externe

Sursa: Parlament/Flickr.com

Funcția de vicepreședinte a Parlamentului, după numirea lui Mihai Popșoi în funcția de ministru al Afacerilor Externe, va fi ocupată de deputata și vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Doina Gherman, a anunțat președintele Legislativului Igor Grosu.

Într-un mesaj în care i-a mulțumit ministrului Nicu Popescu „pentru dăruirea și eforturile depuse în fruntea diplomaţiei moldoveneşti”, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat că Gherman va fi numită șefa fracțiunii PAS și vicepreședintă a Parlamentului.

„Întreaga echipă PAS și eu personal îi mulțumesc domnului ministru Nicu Popescu pentru dăruirea și eforturile depuse în fruntea diplomaţiei moldoveneşti. A fost o muncă enormă, o muncă de echipă, prin care Republica Moldova a reușit să deschidă negocierile de aderare la UE și să capete un loc important în rândul țărilor lumii. În doar doi ani, domnul Nicu Popescu, împreună cu alţi membri ai echipei preşedintei Maia Sandu, împreună cu colegii noștri, a contribuit la unul din principalele deziderate ale moldovenilor, care acum câțiva ani părea imposibil – ne-a adus mai aproape de Uniunea Europeană – am primit statut de țară candidată și am deschis negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Avem în față un drum dificil şi complex, de aceea avem nevoie ca lucrurile începute bine să continue. Ne bucurăm că Mihai Popșoi, colegul nostru, vicepreședinte al Parlamentului, șeful fracțiunii PAS și persoana care s-a îngrijit de promovarea diplomației parlamentare pe plan extern își va asuma provocările care ne stau în față din poziția de ministru de externe.

De asemenea, doamna Doina Gherman, a cărei responsabilitate în a promova implicarea femeilor în viața politică și eforturi de a promova interesele Republicii Moldova pe plan internațional sunt bine cunoscute, va fi numită șefa fracțiunii PAS și vicepreședintă a Parlamentului. La prima ședință din această sesiune care va avea loc pe data de 1 februarie voi anunța și restructurările din comisiile parlamentare”, se arată într-un mesaj publicat de Igor Grosu.

Doina Gherman ocupă funcția de președintă a Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană. Aceasta a acces în Parlament la alegerile din februarie 2019.

CV-ul Doinei Gherman, publicat pe pagina web a Legislativului:

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi va ocupa funcția de ministru de Externe, începând de săptămâna următoare. Anunțul a fost făcut miercuri, 24 ianuarie, la începutul ședinței Guvernului, de către prim-ministrul Dorin Recean.

Portofoliul de Integrare Europeană va fi preluat de secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Cristina Gherasimov care va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene, a mai anunțat Recean, fără a preciza când va fi instituit noul minister.

Remanierile vin după ce ministrul Nicu Popescu și-a anunțat demisia din funcție.