ULTIMA ORĂ CC a declarat NECONSTITUȚIONALĂ restricționarea participării la alegeri a reprezentanților fostului partid Șor: „Restricțiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective, care să aibă în vedere rolul jucat de candidat”
Curte Constituțională (CC) examinează marți, 3 octombrie, sesizarea nr. 211a/2023, în care se contestă unele prevederi care interzic unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri.
UPDATE 17:45 Curtea a conchis că dispozițiile contestate corespund exigențelor calității legilor.
„Deși nimic din hotărârea Curții nr. 10 din 19 iunie 2023 nu sugera că Parlamentul avea obligații de a impune măsuri restrictive în privința drepturilor electorale ale membrilor partidului declarat neconstituțional, Curtea a admis că dispozițiile contestate au urmărit realizarea mai multor scopuri legitime, cum ar fi protecția securității naționale, a integrității teritoriale, a ordinii publice sau protejarea drepturilor, libertăților și demnității altor persoane (…)”, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, magistratul Serghei Țurcan, care la hotărârea de declarare a partidului Șor neconstituțional a avut o opinie separată.
Curtea a mai reținut că Parlamentul trebuie să aducă motive „convingătoare” atunci când stabilește durata unei interdicții, menționând că proiectul votat în prima lectură includea o interdicție de trei ani, care a fost majorată printr-un amendament votat în a doua lectură.
„Curtea a constatat că legislatorul a majorat durata interdicției contestate în lista unei justificări obiective. Trebuie făcută o distincție clară între partidul politic care a fost declarat neconstituțional și drepturile membrilor acestui partid. Interzicerea partidului nu este de natură să afecteze în mod direct drepturile fundamentale ale tuturor acestor cetățeni. Astfel, restricțiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective, care să aibă în vedere rolul jucat de candidat la acțiunile pentru care partidul politic din care făcea parte a fost declarat neconstituțional”, a mai spus judecătorul CC.
UPDATE 17:00 Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de deputații fostului partid Șor.
Curtea a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul de a fi ales al persoanelor care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.
„Se declară neconstituțională articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral. La această hotărâre judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate”, a anunțat președintele CC.
Astfel, reprezentanții fostului partid Șor pot participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie.
UPDATE 14:55 După audierea tuturor părților la proces, magistrații CC s-au retras în deliberare. Decizia prind constituționalitatea articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral va fi pronunțată la ora 17:00.
UPDATE 10:48 Curtea Constituțională a respins demersul reprezentantului Parlamentului cu privire la sistarea procesului.
UPDATE 10:30 Reprezentanții Parlamentului și Guvernului au solicitat respingerea sesizării, motivând că sesizarea a fost examinată deja, deși a fost paritate de voturi. Curtea s-a retras în deliberare.
UPDATE 10:15 Sesizarea va fi examinată în componența deplină a Curții: președintele Curții Constituționale Nicolae Roșca și judecătorii Liuba Șova, Domnica Manole, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.
La 28 septembrie, CC a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează participarea la alegerile locale generale a reprezentanților fostului partid Șor, declarat neconstituțional, până la soluționarea cauzei în fond. Decizia a venit atunci la o săptămână de la pronunțarea Curții pe același subiect, când examinarea a fost sistată pentru s-a înregistrat paritate de voturi.
Mai exact, este vorba despre prevedere care stabilește că nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.
„Curtea reține că această sesizare a fost depusă în perioada înregistrării candidaților la alegerile locale generale, care vor avea loc pe data de 5 noiembrie 2023. Astfel, în eventualitatea în care va declara neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, fără a suspenda acțiunea prevederii contestate, hotărârea sa va fi lipsită de efectivitate, dat fiind caracterul ei ex nunc obişnuit”, se arată în decizia pronunțată joi.
Autorii sesizării au indicat că, potrivit jurisprudenței Curţii, sistarea unei examinări din motivul parității de voturi „nu împiedică subiecții cu drept de sesizare să depună repetat o sesizare cu același obiect, mai ales în condițiile în care paritatea de voturi s-a înregistrat ca rezultat al lipsei motivate a unui judecător, în condițiile în care al şaselea judecător nu este numit din motive independente atât de Curte cât şi de participanții unui proces de control de constituționalitate”.
„La data de 20 septembrie 2023 unul din autorii sesizării, Marina Tauber a depus o cerere la consiliul electoral al circumscripției municipale Bălți nr. 2 prin care a declarat intenția de a candida independent la alegerile pentru funcția de primar al mun. Bălți din 5 noiembrie 2023 şi a solicitat eliberarea listelor de subscripție.
În pofida faptului că președintele consiliului electoral, în momentul depunerii cererii a declarat că listele vor fi eliberate a doua zi, pe data de 21 septembrie 2023, fără vreo ședință și hotărâre a organului electoral de circumscripție, preşedintele consiliului a semnat unilateral un refuz de a elibera liste de
subscripţie motivând că în privinţa Marinei Tauber se răsfrâng restricțiile prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral.Pe data de 22 septembrie Marina Tauber a depus cererea prealabilă la adresa Comisiei Electorale Centrale cu solicitarea de a anula actul individual defavorabil și a obliga organul electoral din Bălți să elibereze liste de subscripție. În motivarea cererii s-a indicat că au fost admise grave încălcări de procedură și a fost aplicată greșit legea. În special organul electoral aplicat legea retroactiv, fapt ce contravine legii şi dispozițiilor constituționale.
Pe data de 25 septembrie 2023 Comisia Electorală Centrală a respins cererea prealabilă înaintată de Marina Tauber, cu aceeaşi motivare restricția de a candida se aplică și situației anterioare adoptării legii, făcându-se referire la hotărârea Curţii din data de 19 iunie 2023.
Din noile circumstanţe descrise supra distingem că nesoluționarea în fond a speței ce ține de verificarea constituționalității normei contestate, lăsarea în vigoare acestei legi, deja ridică mari suspiciuni de constituționalitate iar autoritățile aplică aceste norme abuziv şi retroactiv”, se menționează în sesizare.
Acum o săptămână, pe 19 septembrie, Curtea Constituțională a pronunțat o decizie în privința sesizării deputaților fostului partid Șor. CC a anunțat că au fost două voturi pentru admiterea sesizării și alte două pentru respingerea ei. Astfel, procesul privind controlul constituționalității prevederilor art. 16 alin. 2 lit. e din Codul electoral a fost sistat.