Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ A fost atins…

ULTIMA ORĂ A fost atins pragul de validare a referendumului

Circa 42,44% de cetățeni au votat în cadrul referendumului constituțional până la ora 18:00. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC) în briefingul de la ora 19:00. Astfel, prezența la secțiile de votare a depășit pragul minim de 33,33% care se impune pentru validarea scrutinului.

Potrivit CEC, aproximativ 1 228 650 alegători au răspuns cu „DA” sau „NU” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

CEC menționează că datele privind participarea la referendumul republican constituțional se colectează din teritoriu de la birourile electorale ale secțiilor de votare către consiliile electorale de circumscripție electorală și de la consiliile electorale de circumscripție electorală către Comisie. Numărarea se face manual, prin calcularea semnăturilor din listele electorale și transmiterea prin telefon și email a datelor. „De aici rezultă întârzierea cu aproximativ o oră a raportării cifrelor pentru referendum”, punctează CEC.

Duminică, 20 octombrie, cetățenii R. Moldova cu drept de vot trebuie să hotărască dacă fac modificări în Constituția țării, astfel încât parcursul european, pe care am pornit deja, să devină ireversibil. Pentru referendum se poate vota doar în primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. Turul II nu va exista! Votarea se efectuează până la orele 21:00.

Pentru ca modificările din Constituție să se înfăptuiască, cel puțin jumătate din cei prezenți la urne trebuie să voteze „DA”. În cazul prezenței minime, asta înseamnă că cel puțin 550 de mii +1 cetățeni ai R. Moldova trebuie să pună ștampila „Votat” pe „DA”.