Ulmu a rămas fără primar
Satul Ulmu, Ialoveni a rămas fără primar. La alegerile locale din 14 iunie curent, l aurnele de vot s-au prezentat doar 563 de cetățeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de participare de 21, 35 la sută.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la una dintre secțiile de votare rata de participare la vot a constituit 20,03 la sută, iar la cealaltă secție de vot s-au prezentat 25,7 la sută din alegători, ceea ce în medie nu atinge 25 la sută, necesare pentru validarea alegerilor.
Menționăm că majoritatea locuitorilor au boicotat alegerile locale din 14 iunie, în condiţiile în care unul dintre candidaţii pentru funcţia de primar, Grigore Postică a fost scos în mod abuziv, în ajunul alegerilor, din cursa electorală. „I s-au încălcat drepturile lui personale de a fi ales și drepturile noastre la libera alegere”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Nicolae Munteanu, unul dintre consilierii locali de la Ulmu.
Participanții la conferință susțineau că Postică a fost condamnat în primăvară de Curtea de Apel Chișinău și privat pe 2 ani de dreptul de a ocupa funcții publice, pentru că a pus la îndoială și nu a executat o decizie judecătorească, care venea în contradicție cu interesele satului și dădea câștig, „în mod arbitrar” firmei Drabant, care a acaparat cu mai mulți ani în urmă iazul din localitate, digul și terenurile adiacente, lipsind satul de pășuni și de o sursă de venit pentru bugetul local. „Suntem purtați din judecată în judecată, amendați și forțați de instanțe să cedăm firmei Drabant, sub semnătură, 5 hectare de teren agricol și iazul satului”, au declarat în unanimitate oragnizatorii conferinței.
Aceștia consideră că eliminarea din cursa electorală, cu o săptămână înainte de alegeri, a primarului Grigore Postică, este o reglare de conturi, pusă la cale de firma Drabant. „Drabant este cu rădăcini adânci în eșaloanele puterii și în justiție, iar Postică a fost scos din cursă pentru că nu le-a făcut jocul lor dar a apărat interesele de proprietate ale satului și ale statului”, s-a exprimat Viorica Budeanu, un alt consilier local.
„Dacă ar fi să admitem că dl Postică nu avea dreptul să candideze, de ce a fost înregistrat de comisia electorală, iar în ajunul alegerilor, scos din cursă? Se vrea un altfel de primar, care să se lase intimidat sau cumpărat de Drabant?”, se întreabă satul. Participanții la conferință au anunțat din partea localnicilor de la Ulmu că, în semn de protest împotriva injustiției din R. Moldova, nu vor participa la alegerile de duminică, 14 iunie, și se vor solidariza cu Grigore Postică.
În acest sens, peste două săptămâni, în satul Ulmu vor fi organizate alegeri locale anticipate.