UE lansează misiunea civilă de consolidare a rezilienței sectorului de securitate din R. Moldova
Consiliul European lansează luni, 22 mai, misiunea de parteneriat al UE în R. Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comună (PSAC) pentru a spori reziliența sectorului de securitate din R. Moldova.
Scopul misiunii, instituită oficial la 24 aprilie 2023 la cererea autorităților din R. Moldova, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din R. Moldova și de a spori reziliența acesteia la amenințările hibride, inclusiv de securitate cibernetică, și de a combate ingerințele și manipularea informațională străină (FIMI).
În acest scop, misiunea va oferi consultanță la nivel strategic și va identifica nevoile de consolidare a capacităților.
Șeful misiunii va fi Cosmin Dinescu. Comandantul operațiunii civile va fi Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).
„Eforturile de destabilizare a R. Moldova s-au intensificat simțitor de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE”, menționează Consiliul European.
În cadrul reuniunii din 24 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și a decis să îi acorde acesteia, alături de Ucraina, statutul de țară candidată.
În concluziile sale din 15 decembrie 2022, Consiliul European a afirmat că UE va continua să ofere tot sprijinul relevant R. Moldova în contextul în care aceasta se confruntă cu consecințele multiple ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant din 28 ianuarie 2023, prim-ministrul R. Moldova a invitat UE să desfășoare o misiune civilă în țară în cadrul PSAC, care a fost instituită de Consiliu la 24 aprilie.