UE ar urma să sancționeze cinci persoane pentru destabilizarea R. Moldova
Uniunea Europeană ar urma să includă, pentru început, patru figuri politice din R. Moldova și un om de afaceri rus în lista de sancțiuni anunțată recent. Ilan Șor, Gherghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika ar urma să fie sancționați de comunitatea europeană pentru că ar fi responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.
Potrivit unui document publicat de Europa Liberă, lista a fost propusă la 22 mai de Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și mai trebuie aprobată de Consiliul UE (țările membre). Sursele Europei Libere susțin că examinarea propunerii a început la 23 mai, iar aprobarea se va face la nivel de ambasadori, fiind o chestiune de câteva zile.
„Uniunea rămâne neclintită în sprijinul său față de Moldova, față de reziliența, securitatea și stabilitatea acesteia, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
Având în vedere situația din R. Moldova, dar și pentru a recupera bunurile persoanelor identificate ca fiind responsabile de abateri financiare grave și de exportul neautorizat de capital, Consiliul consideră că cinci persoane ar trebui adăugate pe lista persoanelor fizice și juridice, entități și organisme prevăzută în anexa I la Regulamentul (UE) 2023/888”, se arată în propunerea Înaltului reprezentant UE.
restrictive measures UE Moldova by Ziarul de Gardă on Scribd
Consiliul European a adoptat vineri, 28 aprilie, la solicitarea autorităților R. Moldova, cadrul legal de măsuri restrictive, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării, anunță instituția europeană într-un comunicat.
„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, suntem martorii unor încercări sporite și continue de destabilizare a R. Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm capacitatea de rezistență a R. Moldova, vizându-i pe cei care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în actualul context dificil”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate.
Datorită noului cadru legal, potrivit Consiliului European, UE va putea viza, de exemplu, „persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”.
„Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoanele care se angajează în abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului sau le-ar putea influența grav.
Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interdicție de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, precum și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.”, potrivit Consiliului European.
Eforturile de destabilizare a R. Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova, mai anunță Consiliul European.
Pe 24 aprilie, în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg, s-a ajuns la un acord politic pentru crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa R. Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, la CAE din 20 februarie.