Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Trei partide afiliate lui Șor,…

Trei partide afiliate lui Șor, sancționate de către CEC pentru nerespectarea prevederilor legale privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale

Sursă: Partidul Șor/Facebook

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aplicat sancțiuni sub formă de avertisment pentru patru partide politice, trei dintre ele fiind afiliate fostului deputat fugar, Ilan Șor. Decizia a fost luată în ședința de duminică, 19 mai, în baza datelor din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024.

CEC anunță că a aplicat sancțiune sub formă de avertisment concurenților electorali: Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „Șansă” și Partidul Politic Partidul „Renaștere”, pentru neglijarea obligației de a respecta prevederile Codului electoral în ceea ce privește informarea și prezentarea în termenul stabilit a informațiilor și rapoartelor privind gestiunea financiară, toate trei afiliate fostului deputat Ilan Șor.

O sancțiune similară a primit și Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, relansat recent de fostul premier Vasile Tarlev.

Comisia va informa Banca Națională a Moldovei și a atenționat instituția bancară în care își are deschis contul cu mențiunea „Fond electoral” Partidul Politic Liga Oraşelor şi Comunelor despre neprezentarea de către bancă în termenul stabilit a rulajului mijloacelor bănești și soldul pe contul bancar special.

Totodată, partidul Șansă a indicat în raportul de gestiune financiară „0” la toate compartimentele, actele fiind depuse după termen, la 16 mai, deși are candidați la 7 dintre cele 9 localități.

Printre partidele care participă la alegeri se numără și partidul „Șansă”, deși, potrivit raportului prezentat în noiembrie 2023 de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), acesta ar fi fost finanțat ilegal din Rusia și de grupul criminal al lui Ilan Șor, motiv pentru care toți candidații formațiunii au fost excluși din cursa electorală din noiembrie 2023.

La mijlocul lunii aprilie, ex-deputatul fugar Ilan Șor a anunțat lansarea unui nou Bloc Politic – „Victorie”, care, de asemenea, este coordonat de el. De această dată însă, „stocul” de partide este mai mare, iar noul bloc numără mai mulți membri. Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, dar și celelalte formațiuni afiliate oligarhului: „Renaștere”, „Șansă”, „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” și „Victorie”, au devenit membre ale blocului condus de Ilan Șor.