Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Televiziunea publică anunță că i-a…

Televiziunea publică anunță că i-a invitat pe cei doi candidați la funcția de președinte să desfășoare dezbaterea electorală la Moldova 1 și Radio Moldova

Colaj ZdG

Compania publică „Teleradio-Moldova” a anunțat marți, 22 octombrie, că i-a invitat pe cei doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, la o dezbatere electorală organizată și difuzată la posturile publice TV Moldova 1 și Radio Moldova.

Invitații în acest sens au fost transmise celor doi candidați în seara zilei de marți, anunță instituția într-un comunicat de presă.

„Formatul, durata și alte detalii specifice dezbaterii ar urma să fie discutate cu staff-urile Maiei Sandu și al lui Alexandr Stoianoglo. Confruntarea televizată urmează să fie programată pentru luni, 28 octombrie, ora 19:00”, se mai arată în comunicatul de presă.

Dezbaterea va fi transmisă în direct și pe frecvențele Radio Moldova, precum și pe paginile web www.radiomoldova.md și www.moldova1.md.

Conform Moldova 1, temele propuse spre dezbatere se referă la atribuțiile președintelui Republicii Moldova, politica externă a țării, procesul de integrare europeană, programele electorale ale candidaților, garantarea drepturilor fundamentale ale omului, asigurarea coeziunii sociale în societate, asigurarea și consolidarea securității naționale a Republicii Moldova și altele.

„Compania Teleradio Moldova are obligația de urmări interesul public, iar acesta este, în momentul de față, o confruntare directă între cei doi candidați rămași în cursa prezidențială, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

De aceea le-am adresat celor doi politicieni invitația de a participa la o dezbatere la TV Moldova1 și Radio Moldova, în ziua de luni, 28 octombrie. Le-am transmis invitațiile în această seară și așteptăm un răspuns pozitiv din partea dumnealor”, a scris pe rețelele de socializare directorul general Vlad Țurcanu.

Consiliul de presă condamnă alegerea lui Gheorghe Gonța în calitate de moderator al dezbaterilor

Consiliul de presă a calificat alegerea fostului prezentator TV, Gheorghe Gonța, în calitate de moderator al dezbaterilor dintre candidații la funcția de președinte al R. Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, drept „o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”.

Într-o declarație publică, Consiliul de presă a solicitat ambilor candidați la funcția de președinte „să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională”.

Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei în exercițiu, Maia Sandu, a venit marți, 22 octombrie, cu mai multe precizări despre mersul discuțiilor pentru pregătirea dezbaterilor între cei doi candidați care se vor lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de președinte.

„Noi am propus ziua de joi în această săptămână ca să oferim cât mai repede cetățenilor această discuție. Se discută încă ziua dezbaterii – noi propunem totuși să fie mai repede, măcar vineri, pentru ca în weekend candidații să aibă timp să meargă în raioane. Echipa noastră a propus studioul televiziunii naționale, echipa contracandidatului a refuzat și a propus o platformă în afara televiziunilor. Noi am acceptat. Echipa noastră a propus un moderator independent, un expert convenit de toți din societatea civilă. Echipa lor a propus să fie doi moderatori, noi acceptăm și unul, și doi, și trei – acest lucru nu este esențial, dezbaterea contează, nu cine sunt moderatorii. Echipa lor a propus un jurnalist de la Realitatea TV, noi am acceptat. Apoi ei s-au răzgândit și au propus moderator să fie Gheorghe Gonța.

Noi credem că nu este corect să avem doi moderatori – nu există moderatorii „noștri” și moderatorii „lor”. De aceea, acceptăm condițiile pe care ei le cer pentru a participa. Deoarece noi credem că cetățenii merită o dezbatere cât mai curând și ea este mai importantă decât condițiile în care ea se organizează”, a declarat Adrian Băluțel într-o postare pe Telegram.

Recent, Gheorghe Gonța a lăsat să se înțeleagă într-o postare pe pagina sa de Facebook că fostul procuror Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, ar „trebui” să fie noul președinte al R. Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a declarat că Alexandr Stoianoglo acceptă dezbateri electorale pentru ziua de duminica, 27 octombrie.

„După discursurile din 21 octombrie, candidatul PSRM a propus utilizarea unei platforme neutre, în timp ce echipa președintei Maia Sandu a optat pentru organizarea dezbaterilor la televiziunea publică. În final, s-a convenit ca locația să fie Palatul Republicii, iar transmisia să fie asigurată de Compania Teleradio-Moldova. Discuțiile sunt în prezent axate pe data dezbaterilor. Echipa lui Alexandr Stoianoglo a propus ziua de joi, 31 octombrie, însă echipa Sandu a respins această dată, insistând pe desfășurarea evenimentului joi sau vineri în această săptămână. În încercarea de a găsi un compromis, echipa Stoianoglo a propus ziua de duminică, dar încă nu s-a ajuns la un acord final”, a comunicat PSRM.

Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, președinta în exercițiu Maia Sandu spune că deși contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a refuzat propunerea de a petrece dezbaterile la televiziunea națională, aceasta va accepta orice moderator „cu care se simt ei confortabil”, acesta fiind „un compromis”.