SURSE Liderul separatist de la Tiraspol a fost la Moscova, prezentând la vamă pașaportul rusesc
În plină criză energetică, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova, scrie Zona de Securitate. Informația a fost confirmată chiar de șefa statului Maia Sandu marți, 14 ianuarie. Sursele Ziarului de Gardă menționează că Vadim Krasnoselski a prezentat, la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pașaportul rusesc.
Vadim Krasnoselski a fost într-o vizită în Federația Rusă în perioada 10-14 ianuarie. Sursele ZdG susțin că acesta a zburat prin Istanbul, iar la AIC a prezentat cetățenia Rusiei.
Zona de Securitate a scris că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia R. Moldova sau permis de ședere în țara noastră, „astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal”.
În cadrul conferinței de presă de după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Maia Sandu a menționat că știe despre vizita așa-numitului lider de la Tiraspol și că Chișinăul „încurajează soluționarea problemei, astfel încât locuitorii regiunii transnistrene să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă”.
„Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Și dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, președinta a relatat că așa-numitele autorități din stânga Nistrului nu cooperează: „(…) Chișinăul s-a adresat Tiraspolului, încă în luna noiembrie 2024, pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ”.
„În mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzată oferta unui potențial ajutor umanitar și nu doar din partea Chișinăului și din partea partenerilor de dezvoltare. Această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului pentru malul stâng a fost condiționată de revizuirea Codului Vamal și alte lucruri total irelevante pentru această situație.
Guvernul s-a oferit să cumpere gaz pentru malul stâng. Împreună cu partenerii din Ucraina am discutat posibilitatea livrării de cărbune pentru ca să se genereze energie electrică pentru malul stâng. Toate aceste oferte au rămas fără răspuns. De asemenea, Chișinăul a spus foarte clar că dacă sunt pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept. Și această ofertă a fost refuzată, nici nu este permis accesul ambulanțelor de pe malul drept al regiunii”, a relatat Maia Sandu.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Începând cu 3 ianuarie, pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică. Iar pe malul drept, energia electrică este cumpărată de pe piață.