Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SURSE/ Fostul lider al PPCD,…

SURSE Fostul lider al PPCD, Iurie Roșca, a părăsit teritoriul R. Moldova înainte să-i fie pronunțată sentința

Viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi, ex-președinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, condamnat de Judecătoria Chișinău la șase ani de închisoare pentru trafic de influență, a părăsit teritoriul R. Moldova pe 31 iulie, afirmă sursele Ziarului de Gardă.

Pe 2 august 2024, fostul viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi, Iurie Roșca, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, la 6 ani de închisoare, pentru săvârșirea traficului de influență. 

Potrivit surselor citate, Iurie Roșca a plecat spre București de pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) cu două zile înainte să-și afle sentința, pe 31 iulie.

Anterior, Iurie Roșca a fost declarat persona non grata pe teritoriul României, însă Interdicția aplicată a fost anulată de Curtea de Apel București.

ZdG a solicitat mai multe informații de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). Răspunsul autorităților va fi publicat suplimentar.

Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2017 de către Procuratura Anticorupție (PA), în baza unui denunț. De asemenea, instanța a dispus confiscarea din contul condamnatului în folosul statului a sumei de 227 000 dolari, convertiți în monedă națională conform cursului din data executării sentinței, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.

Până la rămânerea definitivă a sentinței, lui Iurie Roșca i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara după care urmează să fie luat sub strajă, potrivit unui comunicat al PA.

„Conform investigațiilor, în decembrie 2009 inculpatul, deținând funcția de viceprim-ministru al R. Moldova, a solicitat pentru sine o sumă de 1 milion de euro de la administratorul unei persoane juridice. În schimbul banilor, acesta a promis că va influența președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs care fusese depus de denunțător.

Ulterior, atât în luna decembrie 2009, cât și în martie 2011 inculpatul a primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată, respectiv 117.000 dolari SUA și 110.000 dolari SUA (suma totală fiind echivalentul de peste 2,7 milioane de lei)”, menționa PA.

Urmărirea penală a durat un an și trei luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de cinci ani, fiind examinată în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.

În prima reacție după condamnare, Roșca a declarat să i „se recunoaște calitatea de disident numărul unu în spațiul românesc”.

„(…) Vă spun cu absolută certitudine, decizia nu a fost luată în R. Moldova și nu de către madam Cucerescu. Doamna judecătoare Ana Cucerescu a citit mai mult sau mai puțin săltăreț această sentință. De ce? Pentru că Iurie Roșca trebuie redus la tăcere (…). Am devenit excesiv de vocal în accepția lor, în patru limbi concomitent – română, rusă, engleză și franceză (…). Condamnarea lui Iurie Roșca se va răsfrânge negativ asupra scorului electoral al acestei grupări care are o singură grijă pentru anul curent – ziua de 20 octombrie (…)”, a spus Iurie Roșca într-o intervenție video pe Facebook.

Cine este Iurie Roșca?

Iurie Roșca este jurnalist de profesie. La sfârșitul anilor 80, și-a început cariera de politician pe listele grupului de inițiativă al Mișcării Democrație din R. Moldova, transformat în anul 1989 în Frontul Popular Creștin Democrat. Ulterior a fost ales în fruntea formațiunii, redenumită zece ani mai târziu Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD). Pe listele acestui partid, Roșca a fost ales deputat în Parlament între anii 1994 și 2009. A deținut două mandate de vicepreședinte al Parlamentului între 1998 și 2001 și în perioada 2005-2009. După ce a chemat oamenii în stradă la proteste împotriva comuniștilor și a lui Voronin în mod special, în aprilie 2005, Iurie Roșca și formațiunea condusă de acesta a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcția de Președinte al Republicii Moldova, gest criticat de o bună parte din electoratul PPCD. În iunie – septembrie 2009 a fost viceprim-ministru, în Guvernul Greceanîi, scrie stopfals.md.

În aprilie 2024, ZdG a scris că Iurie Roșca este unul dintre politicienii promotori ai falsurilor despre recensământ. Fostul președinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a numit anterior recensământul «великая перезагрузка» (marea resetare, n.r.) și spunea că scopul recensământului este de a sărăci R. Moldova prin inventarierea averii.