Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Summitul CPE se dedică securității pe…

Summitul CPE se dedică securității pe continentul european. Maia Sandu a fost întâlnită de gazda reuniunii, prim-ministrul britanic, Keir Starmer

Sursă foto: Facebook/ Maia Sandu

Liderii țărilor europene și-au dat întâlnire la cel de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene (CPE), găzduit de prim-ministrul britanic, Keir Starmer, la Palatul Blenheim. Reuniunea de joi, 18 iulie, este dedicată securității pe continentul european, dar și rezilienței Moldovei, spune Maia Sandu, aflată în Marea Britanie.

Securitatea europeană se află în fruntea priorităților externe și de apărare ale guvernului meu. Vom putea să ne securizăm frontierele, să stimulăm creșterea economică și să ne apărăm democrațiile numai dacă vom lucra împreună. Este timpul să ne resetăm relația cu Europa”, scrie premierul britanic Starmer.

La summitul CPE este și liderul de la Kiev, Volodîmîr Zelenski. Președintele ucrainean punctează: „Vom semna un acord interguvernamental privind sprijinul pentru complexul industrial și de apărare ucrainean, vom discuta despre cooperarea viitoare în domeniul apărării și vom extinde capacitățile noastre de apărare.”

Anterior, Președinția a anunțat că în cadrul evenimentului, Maia Sandu va avea întrevederi cu mai mulți președinți și prim-miniștri europeni cu care va discuta despre „pace și securitatea țării noastre, dezvoltarea economică și integrarea europeană”.  

În marja summit-ului CPE, Maia Sandu și omologul său francez, Emmanuel Macron, vor prezida un grup de lucru în cadrul căruia va fi discutat subiectul apărării democrației la care vor participa liderii mai multor țări și organizații internaționale.

Prima reuniune a CPE a avut loc în octombrie 2022, în orașul Praga, organizată de președinția cehă a Uniunii Europene. Republica Moldova a găzduit cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, la Bulboaca, pe 1 iunie 2023. În toamna anului trecut, reuniunea CPE a fost găzduită de Spania.