Sturza despre înțelegerile preliminare cu FMI și condițiile „draconice”
Un acord cu Fondul Monetar Internațional este unica oportunitate a R. Moldova de a obține o „stabilitate macroeconomică în condițiile unei politici bugetar-fiscale și economice jalnice”, însă guvernarea de la Chișinău nu are de gând să realizeze precondițiile înaintate de FMI referitor la activitatea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care ar fi „draconice”. De această părere este fostul premier Ion Sturza. Acesta afirmă că cea mai importantă precondiție impusă de organizația internațională este transformarea, prin lege, în datorie de stat a 13,2 miliarde de lei rezultate din furtul miliardului și rectificarea bugetului (secvestru) cu aproape 4 miliarde de lei. Din acest motiv, spune Sturza, proiectul legii privind punerea pe umerii cetățenilor a sumei oferită de Banca Naţională celor trei bănci devalizate – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a fost amânat.
„Cel mai păzit secret – înțelegerile preliminare cu FMI
Din start vreau să menționez, sunt în favoarea unui acord cu FMI! Este singura oportunitate a Republicii Moldova de a păstra o brumă de stabilitate macroeconomică în condițiile unei politici bugetar-fiscale și economice jalnice.
Dar FMI nu ar fi FMI, dacă nu ar pune, după multe tergiversări si umiliri din partea Moldovei, și niște condiții draconice…
Tot mai mult mă conving că cei de la guvernare nici nu au de gând să realizeze aceste condiții. În scrisoarea semnată de cei patru de la Răsărit au fost acceptate 19 precondiții care trebuie realizate până la mijloc de septembrie. 14 dintre ele se referă la activitatea BNM, aparent, sunt condiții tehnice: guvernare corporatistă (vot pentru viceguvernatori și consiliul de supraveghere), transparență, dar și împuterniciri de redresare și rezoluție a băncilor, legea Depozitarul Central. O fi fiind ei, deputații, docili, dar nu și imbecili. Cum să voteze în câteva ore sute de pagini de legi extrem de complexe de care depinde soarta sectorului financiar?! Nu au votat nici pe 17 iulie, amânând votul pe …nu știu când.
În plus, până la ședința bordului trebuie să fie vândut pachetul „vitreg”de acțiuni de 42% de la banca „a”. Unui investitor strategic! Să-l văd! În banca „i” de separat activele proaste cu tot cu acționarii, iar cele bune vândute unui strateg. Să-l văd! Nu cred că FMI și alți sponsori externi vor accepta, ca în trecut, bomji din Donbas. Și la banca „v”, dorită foarte mult de BERD (din disperare), lucrurile pe neașteptate s-au înrăutățit. Portofoliul de neperformanțe a ajuns la 35%. Numai un „client” are datorii de 800 de milioane MDL! În gaj, piață de flori, sală de nunți și alte prostioare….
Dar cea mai importantă precondiție este preluarea prin lege la datoria de stat a 13,2 miliarde MDL rezultate din furtul miliardului și rectificarea bugetului (secvestru) cu aproape 4 miliarde MDL după calculele mele. Sincer, aceasta abia de ajunge pentru salarii și pensii nemajorate. Statul are însă multe alte nevoi, dar și arierate enorme.
Este posibil, politic vorbind, așa ceva?! Nu cred, chiar dacă mașina de vot e unsă bine cu USD. Cei care s-au opus unui acord cu FMI, demolând pe rând 4(!) guverne, să-și facă harachiri?! Să o văd și pe asta și îmi scot pălăria în fața Ambasadei SUA la Chișinău!
Așa și fac, cât sunt în căutarea unei pălării, domnul ambasador – în încercarea de a convinge FMI că moldovenii pot primi bani și fără precondiții…
P.S. Nu cred că am divulgat secrete și mă bucur că la Chișinău tot mai multe voci lucide își pun întrebarea dacă este realist un acord cu FMI…”,scrie Ion Sturza pe pagina sa de Facebook.