Sprijin puternic pentru R. Moldova la APCE. Popșoi: „Această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat”
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat Rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor R. Moldova în cadrul procesului de monitorizare. Documentul a fost adoptat în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, fiind votat în unanimitate și fără amendamente de către deputații prezenți la reuniunea plenară la Palatul Europei din Strasbourg.
„În luările lor de cuvânt, deputați din diferite state au exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților R. Moldova de transformare democratică a țării, de consolidare a drepturilor omului, de reformare a sectorului justiției, de combatere a corupției și de deoligarhizare, precum și determinarea fermă de a urma calea europeană. Au fost adresate cuvinte de recunoștință pentru contribuția extraordinară la susținerea refugiaților din Ucraina. Moldova a fost apreciată ca o țară mică cu inimă europeană mare”, potrivit unui comunicat al Legislativului de la Chișinău.
Documentul conține atât evaluări, cât și recomandări. Printre principalele concluzii se arată că, în ciuda circumstanțelor dificile, „țara a continuat să își implementeze programul ambițios de reforme în cooperare cu Consiliul Europei”. Totodată, este menționată importanță acordării asistenței financiare ca R. Moldova „să urmeze în continuare în mod clar implementarea satisfăcătoare a reformelor”, potrivit comunicatului.
Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, membru al delegației naționale la APCE, rezoluția adoptată reprezintă cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când R. Moldova a devenit membră a Consiliului Europei.
„Această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat. Progresul R. Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea europeană”, a comentat Mihail Popșoi.
Totodată, în dezbateri, vicepreședintele Parlamentului a relatat despre provocările și obiectivele „care stau în față pentru ca țara noastră să devină ireversibil parte a lumii europene libere, așa cum își doresc oamenii din R. Moldova”.
Deputatul Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, a subliniat că „majoritatea parlamentară stabilă a creat condițiile necesare pentru ca R. Moldova să-și urmeze calea reformelor în mod hotărâtor”.
„Acest obiectiv este realizat, în pofida dificultăților legate de războiul Rusiei în Ucraina, inclusiv criza energetică. Vedem în Europa viitorul nostru, prosperarea noastră și libertatea noastră”, a menționat Ion Groza.
Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea R. Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei a fost elaborat de coraportorii Pierre-Alain Fridez, Elveția, și Inese Lībiņa-Egnere, Letonia, în cadrul Comitetului pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare).
Sesiunea de iarnă a APCE s-a desfășurat în perioada 23-27 ianuarie 2023. Din componența delegației Parlamentului R. Moldova au făcut parte deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și Natalia Davidovici.