Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Votul din Transnistria:…

sondaj Votul din Transnistria: „pro” sau „contra” R. Moldova?

Alegerile parlamentare au readus din nou în prim-planul zilei, ca și în cazul altor ani electorali, problema votului din regiunea transnistreană. În societate, părerile iarăși s-au împărțit. Există voci care se opun acestui vot care, potrivit practicilor electorale din anii trecuți, nu e nici liber, nici corect, nici asumat. Transnistria este sub ocupație rusească, populația ținută în izolare, iar votul din stânga Nistrului – dirijat, cumpărat și proiectat spre partidele proruse, – insistă aceștia. Există însă și voci care susțin că din moment ce sunt cetățeni ai R. Moldova, ei trebuie admiși la vot. Condiționat, dar admiși.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Noi știm cum votează alegătorii din Transnistria. Știm cine și cum îi cară la vot și că sunt plătiți, și cu cât sunt plătiți… Ceea ce se întâmplă este o mare și murdară afacere politică, care știm noi de cine este pusă la cale. Însă, ne place sau nu, dar atâta timp cât noi respingem separatismul transnistrean și considerăm stânga Nistrului ca parte a R. Moldova, noi trebuie să le asigurăm alegătorilor de aici dreptul la vot, mai ales că avem și localități care se subordonează direct Chișinăului. Problema, de fapt, nu e a celor care votează. Problema e a responsabililor de organizarea și monitorizarea alegerilor: CEC, Guvern, MAI, SIS, societatea civilă, partidele de la guvernare. Alegerile se fac în dreapta Nistrului. Și regulile de joc trebuie să le facă Chișinăul, nu Tiraspolul. Dacă e altfel, înseamnă că ceva nu e în regulă cu acest stat.

Stella Jantuan, politiciană

Discuțiile în pragul alegerilor referitor la dreptul de vot al cetățenilor R. Moldova din stânga Nistrului nu sunt atât despre drepturile omului, cât despre eșecurile de 30 de ani ale guvernărilor de a soluționa diferendul. Pe de o parte, avem un format larg de negocieri, prin care sunt recunoscute drepturile constituționale ale statului nostru asupra regiunii transnistrene, pe de alta – avem realitatea politico-juridică, în care R. Moldova nu are pârghii reale de control în regiune. Problema alegerilor și a dreptului partidelor de a putea desfășura o campanie electorală pe malul stâng, practic, nu se discută în formatele existente de negocieri, deoarece nu a fost și nu este în interesul, în primul rând, al ultimelor guvernări din R. Moldova… De aici și discuțiile din societate legate de votul cetățenilor R. Moldova din stânga Nistrului. Aceste discuții vor persista atâta timp, cât dreptul la vot în stânga Nistrului va fi privit de către politicienii moldoveni doar ca una din schemele electorale și nu ca un proces democratic de a alege și a fi ales. Dacă R. Moldova insistă asupra drepturilor sale suverane și constituționale în această regiune, atunci nu poate refuza dreptul la vot al cetățenilor săi din stânga Nistrului și, cu atât mai mult, este obligată să asigure concurenților electorali drepturi egale de a face campanie electorală.

Anatol Petrencu, istoric

Situația pe 11 iulie s-ar putea s-o repete pe cea de la prezidențialele din anul trecut, cu coloane de mașini din Transnistria și bani din mânecă după ieșirea de la vot. Știți ce cred eu? Că problema votului din Transnistria, care a fost anul trecut mai abuziv ca oricând, trebuia abordată imediat, fiind făcute recomandări clare. Dar așa, rămâne să ne dăm doar cu părerea… Au venit anticipatele și problema a reapărut. Nu cred că alegătorii pot fi opriți din dreptul lor la vot. Dar o monitorizare severă, cu observatori locali și internaționali la podurile de pe Nistru și la secțiile de votare e posibil să fie făcută și în cazul devierilor de la lege, cazurile să fie protocolate, iar alegerile într-o secție sau alta să fie anulate. Trebuie odată și odată pusă legea în capul mesei. Altfel degeaba vorbim.

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului teoretic „Ștefan cel Mare”, Grigoriopol

Și în stânga Nistrului, ca și în dreapta, lumea e diferită. Credeți că aici lumea nu s-a săturat, ca și dincolo, de nelegiuire, de hoție? Dar merg la vot, fac un ban. Alții votează cum li se cere, alții nu, chiar dacă merg pe „liste”. Că se fac liste la transport din timp. Dar lumea ia banul și votează cum crede. Altfel de unde s-ar fi luat anul trecut 12 sau 13 mii de voturi pentru Maia Sandu? Să nu credeţi că Transnistria e toată „roșie”. Cel mai bine ar fi fost să avem secții de votare pe loc, ca lumea să poată merge liber la vot, fără să depindă de cineva. Dar de interzis nu cred că e cazul, mai degrabă de convins lumea, că lumea nu e toată la fel.

Pentru conformitate, P.G.