[sondaj] Dodon nu va fi președinte
Acum două săptămâni, Igor Dodon şi-a scos corturile de la Parlament, declarând presei că se retrage doar pe vară, ca să nu impiedice „lucrărilor de amenajare a bulevardului Ştefan cel Mare”, şi că din toamnă revine pe baricade. Mai mulţi experţi înclină să creadă, însă, că la mijloc ar exista o înţelegere preelectorală între Dodon şi PD, din care, după alegeri, ar urma să rezulte o nouă alianţă la guvernare – cu participarea lui Dodon, dar fără Ghimpu.
Liberalii în corturi, Dodon la guvernare?
Anatol Petrencu, istoric, profesor universitar
În politica de la noi, garanţiile la guvernare sunt de azi pe mâine. Parcă puţine „surprize” am avut în ultimii 6 ani? Parcă PD şi PLDM nu au mai dat cu piciorul în Ghimpu în 2014? Sau Dodon nu a dat cu piciorul în Voronin în 2012? Dacă Plahotniuc va avea nevoie mai mult de Dodon decât de Ghimpu, îl va alege pe Dodon. El a stors din Ghimpu tot ce a avut nevoie. De ce nu l-ar schimba cu Dodon? Depinde ce planuri are după alegeri. Personal nu cred că Dodon şi-a scos corturile pentru că-l doare capul de Chişinău. De ce nu l-a durut până acum? Înseamnă că au apărut nişte interese. Iar interesele PD-PSRM au fost totdeauna mai aproape decât ale PD şi PL.
Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”
Faptul că Dodon şi-a scos corturile e bine, „revoluţia”, oricum, a eşuat. Dar, ce va fi după alegeri, depinde cine le va câştiga. Ipotetic vorbind, dacă Igor Dodon ajunge preşedinte, el a promis, la fel ca şi Maia Sandu/Andrei Năstase, alegeri parlamentare anticipate. Şi atunci nu ştiu despre ce jocuri electorale cu PD ar putea fi vorba. Dar nu-i exclus să existe o apropiere între PD şi PSRM, chiar dacă Dodon nu câştigă. Sunt partide de pe acelaşi câmp politic, iar în situaţia în care socialiştii au cel mai solid potenţial electoral şi protestatar, PD, care are rolul de coordonator la guvernare, ar putea avea nevoie de Dodon pentru a echilibra lucrurile la guvernare şi în societate, ca să poată guverna tot mandatul. Dacă acest lucru se va întâmpla, Dodon cu siguranţă va pune condiţia: „fără Ghimpu”.
Valentin Krîlov, comentator politic
Să fie clar: nu există Partidul Socialiştilor separat de Partidul Democrat, decât formal. În realitate, PSRM este parte componentă a PD. Aşa că orice scenariu PD-PSRM este posibil. Dacă schimbarea lui Ghimpu cu Dodon este în interesul PD, Ghimpu va fi sacrificat. Tot ce face Dodon este coordonat cu PD. Şi nu de azi, ci de 2-3 ani. Protestele, corturile, mesajele anti-Plahotniuc sunt imitaţii. Este un scenariu al PD, pentru a face din Dodon un lider al „stângii” prin care să controleze şi să exploateze politic această „stângă”, în funcție de caz şi interese. Credeţi că Dodon va câştiga prezidenţialele?. Nu. Planurile PD sunt altele. Cine? Va fi clar în 2-3 săptămâni. Deciziile se iau în altă parte.
Ion Costaş, ex-ministru al Apărării
R. Moldova este „ţara oglinzilor strâmbe”, aşa că e greu să găseşti o logică în tot ce se întâmplă. Dacă am ajuns să fim guvernaţi de o mână de hoţi, păi nu trebuie să ne mai mire nimic. În 25 de ani, clasa politică a degradat în măsura în care nu mai înţelegi ce face „stânga” şi ce face „dreapta”. Toţi sunt de-o baie, tâlhari şi hoţi. Credeţi că se va întâmpla ceva grav dacă vine Dodon în locul lui Ghimpu? Nu se va întâmpla nimic, pentru că nu Ghimpu şi nu Dodon decid în R. Moldova, decide Plahotniuc. În rest, sunt jocuri, cu corturi, fără corturi, cu Ghimpu, fără Ghimpu, fără Dodon sau cu Dodon… Cu cât trece timpul, cu atât mai mult ne dăm seama că salvarea noastră este reunirea cu Ţara.
Vitalia Pavlicenco, Partidul Național Liberal
Personal nu cred că PD va face vreodată alianţă cu Dodon. Asta ar displăcea şi americanilor, care s-au fotografiat cu V. Plahotniuc şi căruia i-ar fi sugerat să facă totul pentru a nu admite revenirea neocomuniştilor proruşi la guvernare. Dar este aşa sau nu, timpul va arăta. Eu nu vreau să mă lansez în prognoze vizavi de Ghimpu sau Dodon. E inutil. Vreau să zic altceva: că alegerile prezidenţiale sunt o prostie imensă, cauzată de populismul Platformei DA. Noi nu avem nevoie, în genere, de un preşedinte, ales sau neales, într-un colţ de Ţară românească. PNL are în program lichidarea acestei funcţii, dar dacă ar fi un Preşedinte să pună presiune pe clasa politică să adopte decizia Unirii, acesta ar fi unicul lucru util şi necesar de la această funcţie.