sondaj Rusia amenință Ucraina cu război. Va fi afectată și R. Moldova?
Tensiuni periculoase între Moscova și Kiev. Ucraina se declară amenințată cu război, după ce Rusia și-a concentrat în ultimele săptămâni la granițele ei până la 20.000 de militari. Kremlinul respinge acuzațiile și susține că mișcările de trupe în apropiere de Ucraina sunt menite să asigure securitatea Rusiei și nu amenință pe nimeni, iar dacă se va ajunge la război, acesta ar putea marca, „începutul sfârșitului” pentru Ucraina – declarație făcută de Dmitri Kozak, adjunctul șefului Cancelariei prezidenţiale ruse. Regatul Unit, Statele Unite, Franța și Germania au cerut Moscovei să nu destabilizeze Ucraina.
Ion Costaș, ex-ministru al Apărării
Noi cunoaștem care este poziția Rusiei față de teritoriile ex-sovietice. Refacerea URSS rămâne idealul politic al lui Putin, indiferent de unde ar începe, posibil și din Ucraina. Problema e că și Ucraina, și noi avem capacități limitate de luptă cu un adversar ca Rusia. Occidentul ne poate sprijini diplomatic sau cu ceva muniții, dar nu cu trupe, noi nu suntem în NATO… Noi suntem sub ocupație militară rusească de 30 de ani. În caz de război, în două – cel mult trei ore armata a 14-a de la Tiraspol ar fi în Chișinău… Toate aclamațiile astea, că NATO e la Dunăre sau pe Prut, nu sunt pentru noi. Singura soluție valabilă pentru noi e reunirea cu Țara. Numai asta ne poate salva de o nouă ocupație rusească.
Oazu Nantoi, deputat, analist politic
După ce președintele Zelensky a realizat un set de acțiuni ferme, inclusiv în direcția anihilării „coloanei a cincea”, Kremlinul a înțeles că pierde Ucraina și riscă să se aleagă doar cu teritoriile din regiunile Donețk și Lugansk. Or, acest lucru nu intră în scenariul pus la cale de Rusia – „transnistriazarea”, „federalizarea” și trecerea Ucrainei sub controlul Kremlinului. Regimul lui Putin a pornit planul de subjugare definitivă a Ucrainei în două etape: amenințarea cu agresiunea militară și, dacă Ucraina nu va ceda în fața amenințărilor – trecerea la agresiunea militară de proporții, inclusiv realizarea planului „Novorossia”. Deocamdată, Ucraina nu cedează, iar actorii importanți (SUA, NATO, UE) manifestă solidaritate cu Ucraina. Prin urmare, vine momentul când fie va ceda Putin, fie Putin nu se va opri și va porni o agresiune militară de proporții, pentru a impune Ucrainei capitularea. Riscurile pentru R. Moldova? Scenariul „Novorossia”, cu ieșire, prin Odesa, la UTAG și Transnistria, care presupune lichidarea R. Moldova ca stat (a se vedeai Programul PSRM, adoptat la 30 ianuarie 2020). Experții militari afirmă că spre sfârșitul lui aprilie concentrarea trupelor rusești pe poziții de atac va fi definitivată. Și atunci va veni deznodământul. Dodon a primit instrucțiuni de la Kremlin și este în așteptare și el.
Ion Leahu, ex-membru CUC din partea RM
Ce planuri are Rusia, poate ști doar Rusia. La acest moment, nu avem o claritate ce va fi și cum va fi. Parte dintre observatori consideră că Moscova nu va merge mai departe de careva acțiuni de intimidare a Ucrainei, pentru a o ”convinge” să facă noi cedări legate de Crimeea sau Donbas. Alții consideră că Putin vrea să acapareze tot sud-estul Ucrainei, să pună mâna pe Odesa și să iasă la Nistru. În caz că Moscova reușește, R. Moldova ar putea deveni și ea victima acestei politici agresive. În primele zile de aprilie, în stânga Nistrului au fost organizate aplicații militare ample… Dacă ținem cont că aceste aplicații au fost lansate în aprilie și nu în mai sau iunie (ca anii trecuți), putem presupune că ele fac parte din aceeași operațiune militară legată de Ucraina. Ce condiții ar urma să pună Moscova Chișinăului nu e greu de presupus, dar oricare vor fi, ele vor viza anularea independenței.
Vitalia Pavlicenco, ex-deputat, membru MPU
Situația nu e simplă. Putin are probleme în Rusia legate de scandalul în jurul opoziționistului Navalnîi și de tensiunile cu grupurile oligarhice. Un conflict militar ar ridica spiritul poporului rus, cum a mai făcut administrația Putin. R. Moldova este în pericol și ea, pentru că are trupe rusești de ocupație pe teritoriul său, care se pot joncționa cu cele ce au ajuns la frontiera Ucrainei. Însă pe teritoriul României este o bază militară americană, care e un scut și pentru noi. Se dă și o luptă mare pentru controlul bazinului Mării Negre între Rusia, Turcia și Occident. Cu toate acestea, deși Occidentul este de partea Ucrainei, el nu se va implica cu trupe, poate doar cu dotări, armamente, luări de atitudine… Oricât de incredibil poate fi, dar dacă Rusia va avansa periculos – cine știe? – poate fi o situație când ne-am putea salva prin Re-Unire cu România, concept agreat de Vest.
Pentru conformitate, P.G.