[sondaj] Problema transnistreană nu e doar a lui Dodon
Plecat în vizită la Moscova, Igor Dodon i-a asigurat pe ruşi că, în maximum 3 ani, rezolvă problema transnistreană. „În anii următori, sper în 2 – 3 ani, vom ajunge la o soluționare politică a conflictului transnistrean…Din păcate, noi am ratat posibilitatea de a soluționa această problemă la începutul anilor 2000 (Memorandumul Kozak). Credem că, în situația geopolitică actuală, apare o nouă oportunitate de a rezolva această problemă”. Declarația a fost făcută la întrevederea cu președintele Consiliului Federației Ruse, V. Matvienko.
Dodon face promisiuni la Moscova. E real ce spune?
Anatol Țăranu, analist politic
Dacă în 2018 Dodon câștigă alegerile parlamentare şi, fiind președinte, va avea în spate o majoritate parlamentară, e real. Și realizarea Memorandumului Kozak de federalizare a R. Moldova e mai mult decât posibilă. Dar până la alegeri mai există ceva timp şi eu sper că moldovenilor le va ajunge minte să mai analizeze lucrurile până atunci şi să nu vândă Moldova pe nimic, după scenariile Moscovei şi cu ajutorul lui Dodon. Moscova nu a avut niciodată de gând să rezolve problema transnistreană în interesele R. Moldova. Ea va continua s-o facă în interesele sale, iar Igor Dodon, dacă va merge pe mâna Moscovei, va trebui tratat ca un preşedinte antinaţional.
Tudor Botnaru, ex-ministru al Securității
Poziţia dlui Dodon în problema transnistreană o ştim: federalizarea R. Moldova, dar federalizarea nu se va întâmpla niciodată. Altfel e pojar. Un statut special, ca şi în regiunea găgăuză – da, dar nu mai mult. Transnistria nici nu are nevoie de mai mult, dacă nu ar tulbura Rusia apele. Faptul că pe Dodon îl ia gura pe dinainte, e clar. El vrea să câștige alegerile din 2018, dar fără sprijinul Rusiei acest lucru e imposibil şi Dodon e gata să promită Moscovei orice. Curios lucru că Dodon a plecat în Rusia cu o agendă făcută de Rogozin la Moscova iar acolo dă declaraţii pe care trebuie să le realizeze parlamentul şi guvernul de la Chişinău, pe care el nici nu le-a consultat… Dodon își aprinde paie în cap.
Ion Manole, Asociația „Promo-Lex”, președinte
Rezolvarea problemei transnistrene ne-o dorim cu toții, mai ales cei care au de suferit de pe urma ei. Dar nu oricum. Şi nu cu orice preţ. Şi nu prin declarații sau înțelegeri obscure, cum s-a întâmplat în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov. Şi nu de un singur politician, indiferent de rangul lui, sau de un grup de politicieni. Problema nu e doar a politicienilor, ea trebuie rezolvată prin consens național. Trebuie consultată populația, dar nu prin referendumuri trucate, care nu rezolvă ci complică lucrurile. Noi ne dorim rezolvarea acestei probleme şi vrem să vedem schimbări chiar de mâine, mai ales în ceea ce ţine de drepturile omului în Transnistria: dreptul la educație, la libera circulație, la proprietate…
Sergiu Mocanu, combatant la Nistru
Dodon a făcut promisiuni în campania electorală, le face la Moscova şi se va ţine de ele până în 2018, pentru că el nu are ce face cu câștigul electoral din 2016, dacă nu câștigă şi parlamentarele din 2018. Şi îşi face campanie electorală: cu promisiuni, şantaj, intrigi şi declarații cât mai categorice, inclusiv în problema transnistreană, pentru a câștiga simpatiile Rusiei şi a se asigura de sprijinul ei la următoarele alegeri. Dodon nu lucrează pentru R. Moldova, Dodon lucrează pentru alegerile din 2018. El vrea să își aducă partidul la guvernare, ca să aibă mâinile dezlegate și să poată pune în aplicare planurile Rusiei legate de Transnistria, de R. Moldova şi de toată regiunea. Este o iluzie, desigur, dar Dodon crede în ea.
Vitalia Pavlicenco, Partidul Național Liberal
Igor Dodon este o paiață, nu Președinte. Este o mostră de populism adus până la absurd. El știe foarte bine că nimic din ce a spus nu va putea realiza, pentru că populația noastră a evoluat, în pofida falsei sale victorii, și se poate mobiliza la maximum în momentele de cumpănă, așa cum s-a întâmplat când au ieșit în stradă și au stopat Memorandumul Kozak. Americanii și europenii nu vor permite federalizarea și transnistrizarea R. Moldova. Și nici Kievul, care e mediator la negocieri. Nimeni nu vrea o bază militară rusească în coasta sa… Lui Dodon și lui Putin nu le va reuși nimic, nici chiar după venirea noului președinte american Donald Trump, care nu-și va trăda aliații fideli, precum este și România, cea care a fost, este și care ne va fi mereu alături, inclusiv cu prețul unor mari sacrificii.