„Mulțumesc”-ul lui Dodon, spus pe dos. De ce?
De la izbucnirea crizei pandemice, R. Moldova a primit ajutorul mai multor țări, donatorul nr.1 fiind UE, cu 87 de milioane de Euro sub formă de granturi și o cotă-parte din alte 140 de milioane, destinate statelor Parteneriatului Estic. Președintele Igor Dodon neagă, însă, contribuția UE și scoate în prima linie Rusia, China, Turcia, Elveția și, tangențial, SUA. UE „a făcut declarații frumoase”, dar „real” nu au ajutat cu nimic, zice Dodon, deși premierul Ion Chicu recunoaște că suportul UE pentru R. Moldova este unul „generos”.
Galina Bostan, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției
De ce? Din cauza frustrărilor de ordin personal, politic etc. Și doi, pentru că comportamentul neonest în rândul politicienilor a devenit deja o obișnuință a lor. Comportamentul lor este similar comportamentului unui câine, ce mușcă mâna care-i oferă mâncare. În cazul unui animal, putem presupune și înțelege motivele. În cazul actualei guvernări, putem doar să regretăm că am ajuns în acest punct. Această pandemie, pentru noi, constituie o hârtie de turnesol, care ne-a permis să vedem și să realizăm ce fel de autorități publice avem și cum îşi manifestă ele grija față de cetățeni.
Radu Marian, parlamentar
Răspunsul cred că ar fi: Dodon, prin aceste „ezitări” de a recunoaște sprijinul UE, pur și simplu, îndeplinește ordinele Kremlinului, care în aceste momente desfășoară o campanie de denigrare a UE la nivel european. „Exagerarea” ajutoarelor Rusiei, livrarea testelor și altor echipamente care se dovedesc inutile, știrile false despre presupusul eșec al UE de a ajuta țările în dificultate – sunt toate instrumentele pe care le folosește acum Putin pentru a submina proiectul european. Asta în condițiile în care UE a oferit de departe cel mai impunător suport R. Moldova în timpul crizei pandemice, în valoare de 87 de milioane de euro. O analiză a colegilor mei arată că această sumă este de 100 de ori mai mare decât valoarea suportului oferit de Rusia. Deci „ezitările” guvernării Dodon sunt parte a unei campanii de denigrare a proiectului european desfășurate de Kremlin la nivel european.
Valentin Dolganiuc, analist politic
Nu e nou că Dodon este exponentul intereselor Rusiei în R. Moldova. Scopul lui e de a îndepărta cât mai mult posibil R. Moldova de UE și a o integra în Uniunea Euro-Asiatică. De aceea, Dodon va tăinui permanent ajutorul acordat de către UE și va umfla „contribuția” Rusiei. Beneficiind de un holding puternic mass-media, acest mesaj mincinos al guvernanților reușește să ajungă în fiecare casă, la fiecare minte. În condițiile lipsei unei televiziuni publice corecte, propaganda rusească își face treaba perfect. În același timp, e cazul să răspundem la o întrebare existențială: „Cum a ajuns Dodon să dețină puterea absolută în RM, iar prin aceasta înțelegem Rusia. Cine l-a ajutat, l-a favorizat, i-a creat cadrul legislativ, i-a votat candidații in funcțiile-cheie?” Cred că la aceste întrebări ar trebui să răspundă cei care au constituit alianța Kozak, au fost orbiți de „succes” și fentați ca niște amatori în politică.
Valeriu Munteanu, Uniunea Salvați Basarabia
Negarea, umbrirea și banalizarea oricărui ajutor din partea UE și a altor parteneri occidentali, în perioada crizei COVID-19, este religia de bază a lui Igor Dodon, astfel, șeful statului plătește o parte din polițele sale Federației Ruse. Kremlinul, folosindu-se, inclusiv, de sateliții săi europeni, încearcă să demonstreze opiniei publice că UE este un organism amorf, fără soluții și resurse, iar Federația Rusă, dimpotrivă, este mereu pregătită și gata să sară în ajutor. Cazul cu Italia este unul expres în acest sens. În același timp, în plan intern, cu orice ocazie, Igor Dodon și anturajul său caută să scoată în evidență „generozitatea” Rusiei, care a donat statului nostru zece mii de expres-teste din China, în timp ce propaganda și lingușirea băloasă a lui Dodon ascund sutele de milioane de euro care vin din UE pentru atenuarea efectelor crizei pandemice în R. Moldova.