sondaj Deputații Ulanov și Jardan arestați. Ce va urma? Este Șor următorul?
Luni, 22 martie, la solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Parlamentul a decis retragerea imunității parlamentare deputaților Partidului ȘOR, Petru Jardan (cu 68 de voturi) și Denis Ulanov (70 de voturi). Jardan este acuzat de abuz de serviciu și prejudicierea statului în proporții deosebit de mari la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar Ulanov – de implicare în frauda bancară, escrocherii și spălări de bani. După încheierea procedurii de vot, cei doi au fost reținuți pentru 72 de ore.
Valentina Cușnir, diaspora, Italia
Ce s-a întâmplat ieri în Parlament nu a fost decât un show, așa cum a fost și cu Tauber şi Apostolova… Șor este fugar, ca și Plahotniuc. Ce să li se întâmple? Este o mimare a luptei cu corupția. Ce va urma? Nimic bun pentru noi, cetățenii, care trebuie să ne unim și să ne pregătim de alegeri, să cerem modificarea Codului Electoral ca să avem dreptul să votăm nu lista de partid, alcătuită prin careva oficii „nobile”, ci personal, pentru unul dintre candidații de pe listă. Astfel, chiar și candidații sub nr.103, 84, 93, 40… pot să ajungă în Parlament, acumulând un mai mare număr de voturi, iar „elitele” din primii 10 să rămână în afară. Doar aşa vom putea scăpa în viitorul Parlament de alde Dodon, Șor, Greceanâi, Tauber, Apostolova, Platon… Dar pentru asta e nevoie de timp, 8-12 luni. Graba cu anticipatele nu e în favoarea cetățeanului!
Iurie Reniță, deputat
N-ar fi rău să fie și bine! Dar până acolo mai este… Ceea ce s-a întâmplat în Parlament cu ridicarea imunității era o chestiune previzibilă. Puternic șifonată și lipsită de credibilitate, PG încearcă să-și schimbe „vestimentația”, dar, oricum, nu crește în credibilitate. Sunt suficiente motive pentru aceasta: au trecut prea mulți ani în care PG a fost un simplu observator al faptelor de corupție și nu i-a „atins” pe marii corupți, de aceea doar o abordare complexă și imparțială (nu una selectivă!) mai poate schimba atitudinea cetățenilor față de aceasta. Prea mult a fost PG implicată în politică și aproape deloc în combaterea corupției și a corupților. Lista deputaților „candidați” la ridicarea imunității este una mare: numai cât fac cei 4 deputați PSRM, implicați în operațiunea Bahamas! Să-l vedem pe Stoianoglo perseverent și imparțial și în acest caz, deoarece sunt suficiente probe juridice.
Ion Tăbârță, analist politic
Modul în care funcționează justiția în R. Moldova nu ne permite să facem estimări predictibile în derularea dosarelor celor doi deputați, Jardan și Uralov. Anterior, am mai avut un caz, când altor doi deputați de la aceeași Fracțiune „Șor” li s-a ridicat imunitatea și au fost reținuți – mă refer la doamnele Tauber și Apostolova. Cu ce s-au finalizat aceste dosare? Cu nimic. Ba mai mult, aceste dosare au fost parte a unor aranjamente în culise dintre Partidul Șor și PSRM, care și-au formalizat relația într-o coaliție majoritară în parlament. Aceste dosare pot fi privite din două perspective – politică și juridică. Din perspectivă politică urmează să vedem ce impact vor avea ele asupra comportamentului politic al Partidului Șor și dacă nu fac parte dintr-un joc politic mai larg, cu implicarea și a altor actori. Juridic, nu avem garanții că sistemul de justiţie este interesat să facă lumină în aceste două dosare și să le instrumenteze până la capăt. Avem cazul cu dosarul lui Ilan Șor, care de ani buni circulă prin instanțe, fără o finalitate clară.
Alexandru Arseni, profesor universitar, doctor în drept
Ce ar putea urma? Din raportul prezentat Parlamentului de către procurorul general Al. Stoianoglo, am putea deduce cel puțin două lucruri. Unu: că au fost identificate grupările criminale care au organizat și au participat la delapidarea bunurilor statului în proporții deosebit de mari, ba au și beneficiat de ele. Cred că Procuratura deține probe destule în acest sens. Și doi: din același raport al lui Stoianoglo rezultă că s-ar putea reveni și la dosarele intentate ceva mai devreme altor doi deputați din aceeași fracțiune a Partidului Șor: Tauber și Apostolova. Nu-i exclus să se ajungă și la Plahotniuc și Șor, din moment ce dl procuror general i-a nominalizat, pe primul – ca organizator principal, iar pe al doilea – ca executor. Cred că lucrurile nu se vor opri aici.