sondaj 6 ani de „cercetări”. Unde-i miliardul?
Noi acuzații în dosarul miliardului furat. Șase persoane, printre care foștii administratori ai celor trei bănci devalizate (Banca de Economii, Unibank, Banca Socială), dar și figuranți ai holdingului Șor au fost reținuți vineri de Procuratura Anticorupție și PCCOCS. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală (PG). Potrivit comunicatului PG, cei șase ar fi fost reținuți pentru 30 de zile și sunt cercetați penal sub acuzarea de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.
Alexandru Slusari, deputat
După mine, cazul de vineri e praf în ochi. Arestații sunt executori, care au mai fost reținuți. Pe unii dintre ei noi i-am audiat în cadrul comisiei parlamentare de anchetă… De beneficiarii reali nu se atinge nimeni. Aceștia rămân în libertate, iar dosarele lor nici măcar nu au fost transmise în judecată. Același lucru se întâmplă și cu demnitarii de stat, care prin acțiunile sau inacțiunile lor au pavat drumul spre devalizarea sistemului bancar. După 6 ani de la furt, poporul nu s-a ales decât cu promisiunile electorale ale unor politicieni demagogi, cu incapacitatea procurorilor de a-și face treaba și cu miliardele, pe care le plătim anual din buzunarele noastre ca să recuperăm furtul, care s-a produs în 2013-2014.
Sergiu Mocanu, Mișcarea Politică „Antimafie”
Până la urmă, răspunsul trebuie să-l dea procurorii… Atât timp cât a fost Plahotniuc în R. Moldova și au fost buni parteneri cu Șor, ei au avut și procurori comuni: pe Viorel Morari și Eduard Harunjen. Aceștia au și construit versiunea potrivit căreia miliardul a fost furat de Filat, Platon și alți figuranți mai puțin cunoscuți. Era paravanul după care stăteau ascunși principalii beneficiari ai furtului și complicii lor. După venirea lui Stoianoglo, investigațiile sunt redirecționate spre principalii autori ai jafului, Plahotniuc și Șor. Vom considera că procuratura și-a încheiat misiunea în dosarul miliardului atunci când la pușcărie vor ajunge atât principalii vinovați de furt, Plahotniuc și Șor, cât și martorii împotriva lor, Filat, Platon, inclusiv foștii administratori ai celor trei bănci care sunt și ei beneficiari ai jafului, într-o măsură mai mică decât Plahotniuc și Șor, dar beneficiari. În ce măsură – urmează să vedem. Da, lucrurile nu arată așa după cum ne-am dori noi, dar cred că ancheta e pe calea cea dreaptă.
Valentin Dolganiuc, analist politic
Mă întreb și eu: unde-i miliardul? Dodon a schimbat procurorul general, procurorul-șef la Anticorupție, componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS), atribuindu-i puteri excepționale, ca să rezolve cazul. Și? Miliardul furat, furat rămâne. În primul rând, pentru că cei care l-au furat nu l-au furat ca să-l întoarcă. Și doi: pentru ca instituțiile abilitate să rezolve cazul, fac figurație. Dosarul lui Șor a făcut barbă la Curtea de Apel Cahul. Ce-i asta? Plahotniuc – dat în căutare internațională. Unde-i Plahotniuc? Cu Stoianoglo, procuror general, niciun dosar nu a fost trimis în instanță, iar Dodon a fost în siguranță. Lucrurile nu sunt mai optimiste nici după căderea lui Dodon, cel puțin atât timp cât Parlamentul și Guvernul rămân controlate de el.
Mariana Rață, jurnalistă
În 6 ani, 5 procurori generali, o armată de vreo 50 de procurori pe dosar, două rapoarte Kroll și vreo șase guverne și zero lei recuperați din cei furați. E greu de înțeles ce le-a lipsit procurorilor – informații, expertiză sau voință? Acum doi ani, un fost șef de la Procuratura Anticorupție, în încercarea de a-și justifica lipsa de progres pe acest caz, declara la o întâlnire cu jurnaliștii că sunt sute de dosare la PA și nu au cum să le descurce pe toate. E clar, dosarul miliardului nu a fost niciodată o prioritate pentru șefii de la procuratură. Sper ca acum să fie, dar deocamdată dl Stoianoglo nu ne-a convins. Lipsesc dosarele in judecată. Probabil e extrem de complicat să instrumentezi un dosar în care bănuiți sunt figuri importante de la guvernare, superiori sau foști superiori din Justiție… Între timp, miliardul se cheltuiește, în dosarul Șor – peste 50 de amânări, iar singurii condamnați pentru furt sunt astăzi la libertate și cer compensarea prejudiciilor pentru că dosarele lor ar fi fost fabricate. Furtul miliardului încă ne costă foarte mult: salariile procurorilor, judecătorilor, Kroll, salariile lichidatorilor de la cele 3 bănci. Cine își asumă astea?
Pentru conformitate, P.G.