sondaj 30 de ani de parlamentarism: al cui bastion este Parlamentul?
Pe 23 mai, s-au împlinit 30 de ani de la edificarea R. Moldova și a primului Parlament. În 1991, pe 23 mai, la aproape un an de la proclamarea Suveranității, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM) decide redenumirea RSSM în Republica Moldova, iar a Sovietului Suprem – în Parlamentul R. Moldova. Un an mai târziu, R. Moldova își proclamă și Independența. „În acești ani, Parlamentul a devenit acel bastion care trebuie să apere legalitatea în stat și drepturile cetățenilor” – declara Zinaida Greceanîi, actuala șefă a Legislativului, cu ocazia evenimentului.
Mihail Dîrul, Dubăsari
Noi am avut noroc, în 30 de ani, de un singur Parlament – primul. Deputații primului Parlament au fost adevărați eroi. Au luptat, nu au umblat cu scheme și kulioace și nu s-au vândut de 2-3 ori într-un singur mandat. După ce au venit agrarienii, Parlamentul s-a transformat în colhoz. Hoție, ticăloșie, trădare… Ceea ce avem azi, nu-i Parlament, da-i bandă. Își șterg picioarele de legi și de lume. Fură cu miliardele. Socialiști, comuniști – toți sunt la fel. Azi se vând, se batjocoresc, dar cum le arde fundul, iar îs împreună. Vedeți ce face Dodon cu Voronin? Pentru că-s hoți. Lui Dodon îi este totuna ce crede Voronin despre el. Și lui Voronin – la fel. Principalul e să se ajute să ajungă în Parlament și să fure mai departe… Dacă lumea nu va înțelege acest lucru, degeaba facem anticipate.
Alecu Reniță, Asociația „Parlamentul-1990”
Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991. Atunci, primul Parlament s-a apucat la modul cel mai responsabil să demoleze instituțiile autoritare moștenite, deschizând o perspectivă reală de a încetățeni și dezvolta parlamentarismul în R. Moldova. Tot ce s-a reușit a fost până în 1994. Din 1994, Parlamentul nu a mai aparținut poporului, ci grupărilor criminale, care jefuiesc nestingherit R. Moldova. Orice studiu imparțial ar demonstra că, din 1994 până în prezent, Parlamentul nu a devenit un bastion al democrației și al statului de drept, ci un bastion al clanurilor mafiote, care oferă imunitate unor corupți-kuliokari alde Dodon și bandiți alde Șor. De mai bine de un sfert de veac sper ca alegătorii să curețe Parlamentul și să-l transforme în instituția lor de bază, care să asigure prosperitate și drepturi tuturor cetățenilor.
Silvia Știrbeț, primară Văleni, Cahul
Ce fel de bastion, dacă în stat nu lucrează legile, dacă totul se ține pe bani, inclusiv puterea în stat se cumpără pe bani? Parlamentul este un bastion, dar nu pentru lege și nici pentru cetățean, dar pentru abuzuri, hoții, escrocherii. Eu de 14 ani sunt primară și în 14 ani am apelat la toate guvernele și parlamentele ca să punem punct distrugerii Rezervației naturale Beleu, o perlă naturală pe Prut. Și nimic. Pentru că Valiexchimp, cu care luptăm și care face extracții de petrol în lunca Prutului, are bani mai mulți decât poate avea Primăria… Avem nevoie de altfel de Parlament. Iar la alegerile din 11 iulie trebuie să nu mai votăm partidele pe care le-am votat și care ne-au mințit.
Arcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor
Primul Parlament rămâne o imagine frumoasă a marilor frământări și aspirații de la începutul anilor `90… A fost un Parlament luptător. Îmi amintesc cu nostalgie de Alexandru Moșanu, Ion Borșevici, Ion Vatamanu, Lidia Istrati și alte mari caractere și voci, peste 20 de scriitori, personalități din lumea academică, cultură, biserică, educație, floarea intelectualității acelor ani, care au clădit de la zero acest stat, menit să apere interesele poporului. Lucrurile, însă, au luat o altă întorsătură o dată cu venirea agro-comuniștilor la guvernare, în 1994. R. Moldova a intrat pe mâini rele, străine ființei acestui neam. S-au pornit marile hoții și trădări. S-a ajuns că, în 2009, s-a dat foc Declarației de Independență, practic, a fost un atentat la existența R. Moldova. A fost pe când Voronin era președinte, Greceanîi – șefă de Guvern, iar Dodon – vicepremier. Cunoaștem cum au evoluat lucrurile: din rău în mai rău. Pe 11 iulie, avem alegeri. Trebuie s-o luăm de la capăt. Parlamentul trebuie renăscut. Așa cum este, nu e al nostru…
Pentru conformitate, P.G.