sondaj 11 iulie: de ce trebuie să participăm la vot?
Pe 11 iulie avem alegeri parlamentare anticipate. Miza anunțată a acestor alegeri este schimbarea clasei politice la guvernare și demafiotizarea R. Moldova. În cursa electorală pentru anticipate s-au înscris 23 de concurenți. Suntem în ultimele zile de campanie. Chiar dacă Comisia Electorală Centrală a redus numărul secțiilor de votare în srăinătate de la 190 la 150, Diaspora și-a anunțat disponibilitatea de a parcurge și câteva sute de kilometri pentru a participa la vot. Dispoziția electorală nu este aceeași și pe plan național. Mai mulți experți electorali semnalează o prezență la vot sub 50%.
Victor Chiriac, Ungheni
Până acum, tot am trăit cu speranța că poate va fi mai bine. N-a fost. Credem că 11 iulie e șansa noastră ca această speranță să se împlinească, să putem să ne trăim viața cu toții în R. Moldova, să putem munci aici, acasă, nu să căutăm binele prin alte părți… Cu părere de rău, acum și familia mea începe să guste din pâinea străinătății, suntem la început de migrație, plecăm în Italia, la muncă, acolo vom participa și la alegeri, pe 11 iulie. Vom vota pentru ca, în R. Moldova, copiii noștri și nu numai ai noștri să poată avea o altă perspectivă de viață. Nu știu dacă toată societatea înțelege asta, dar cred că e ultima noastră șansă să scăpăm de corupție și de corupți. Personal, m-am săturat ca orice problemă să o rezolvi doar cu mită.
Elizaveta Jitaru, Chișinău
Sunt un alegător ordonat, merg întotdeauna la alegeri și îndemn, în special tinerii, să participe la vot și să alegem o dată și o dată niște oameni care mai au simțul rușinii și nu l-au pierdut cu totul și pe cel al măsurii. Altfel, nimic nu se va schimba. Nu vedeți ce se întâmplă? Bătaie de joc. Cei care au muncit o viață au pensii de nimic. Acest dezastru ar trebui schimbat. Majorările de pensii nu trebuie făcute proporțional – și celor cu o mie-două de lei și celor cu 20-30 de mii. Nu e echitabil. Dacă în Parlament ar ajunge oameni, responsabili de mandatul lor, viața noastră ar fi alta. Avem nevoie de „sânge proaspăt”. Mizăm mult și de această dată pe Diaspora, că va ieși la vot. Aici, acasă, din păcate, mulți votează cu hoții și corupții, motivând că chiar dacă aceștia fură, se împart și cu cei săraci… Să fim serioși. Cu astfel de mentalitate suntem pierduți.
Nicu Ulinici, s. Valea Trestieni, Nisporeni
Alegerile ne vizează pe fiecare și sunt pentru toți. Fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea și să iasă la vot. Parlamentul e unul pentru toți. Și eu particip, de fiecare dată, la alegeri, dar, tot la fel, de fiecare dată, sunt nemulțumit de rezultate. Să sperăm că de data asta va fi mai bine. Se prevăd niște schimbări mai radicale. Dar pentru asta trebuie să mergem la vot, trebuie să-i trezim și pe alții la realitate, să nu stea cu ochii legați. Prin comunicare și informare putem reuși.
Svetlana Tătaru, s. Pitușca, Călărași
Pe 11 iulie trebuie să mai facem un efort ca să schimbăm situația și totul să meargă cum ar trebui într-o democrație reală. Schimbarea o așteptăm tare demult. Dar opiniile oamenilor sunt mereu împărțite și schimbarea nu a fost posibilă. Au fost și multe dezamăgiri. Acum e momentul și trebuie să mai facem un efort, să ne mobilizăm și să participăm la alegeri. Personal, aștept ca micile afaceri în Moldova să aibă altfel de sprijin, inclusiv financiar, din partea statului, lumea să fie încurajată să facă agricultură performantă… În alte condiții i-am încuraja și pe copiii noștri să stea lângă noi, acasă, ca împreună să facem Moldova prosperă și frumoasă.
Lucia Ușurelu, Chișinău
Alegerile ne decid soarta. Nu degeaba se zice că trăim după cum votăm… Precedentele scrutine, nouă la număr, au eșuat. Cum va fi de data asta o să vedem, dar oamenii și-au pierdut încrederea în politicieni… Cât poți să promiți și să nu faci. Din patru în patru ani aceleași promisiuni, dar fapte tot mai puține. Avem câte o lună de campanie când toți se hrănesc cu promisiuni… Schimbarea depinde de noi. Dacă o vrem și suntem pregătiți și moral, și psihologic, schimbarea va avea loc… Dar nu cred că lumea e mai pregătită de alegerile anticipate, decât de cele ordinare. Nu toată lumea a înțeles că anticipatele sunt un semnal că în R. Moldova lucrurile merg tot mai rău și că trebuie corectate.
Pentru conformitate, P.G.