Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii și comuniștii solicită Procuraturii…

Socialiștii și comuniștii solicită Procuraturii să investigheze „conducerea de vârf a țării” pentru trădare de patrie și exces de putere la numirea noii guvernatoare a BNM

Sursa: Parlament/Flickr.com

După ce a votat pentru demiterea lui Octavian Armașu, opoziția parlamentară a depus o sesizare la Procuratura Generală privind numirea fostei ministre de Finanțe din România, Anca Dragu, în funcția de guvernatoarea a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Anunțul a fost făcut de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), care a subliniat că petiție este semnată de doi foști președinți ai țării – Vladimir Voronin și Igor Dodon, și de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Aceștia solicită organelor de drep să examineze acțiunile „conducerii de vârf a țării” pentru trădare de patrie și exces de putere.

„La 21 decembrie, în mare grabă și în plină noapte, Maia Sandu a semnat decretul cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova unei cetățence a României, membră a Senatului României, Anca Dragu. La 22 decembrie, fără a aștepta publicarea decretului prezidențial în Monitorul Oficial, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au propus candidatura doamnei Dragu pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei și au votat în favoarea ei, încălcând toate normele și procedurile posibile.

Așa procedează doar trădătorii de Patrie. Astăzi ne-am adresat Procuraturii Generale cu o sesizare prin care am solicitat examinarea acțiunilor conducerii de vârf a țării sub aspectul întrunirii semnelor de trădare de patrie și admiterii excesului de putere la desemnarea candidatului la funcția de guvernator al BNM”, se arată în mesajul publicat de Igor Dodon.

Anca Dragu a fost prezentată marți, 26 decembrie, angajaților BNM de către președintele Parlamentului Igor Grosu.

Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de București, a fost numită vineri, 22 decembrie, la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost aprobat de Parlament cu 58 de voturi.

Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova joi, 21 decembrie, în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat din această funcție.

Vineri dimineață, 22 decembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că va propune plenului Legislativului numirea Ancăi Dragu în funcția de guvernator al BNM.

Potrivit lui Grosu, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Ea a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președintă a Senatului României.

Pe 21 decembrie 2023, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați.

Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că Octavian Armașu nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.