Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sinteza Promo-LEX a ultimei ședințe…

Sinteza Promo-LEX a ultimei ședințe plenare a Parlamentului: „Modificarea ordinei de zi în proporție de 111% influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ”

Foto: Parlamentul R. Moldova/Facebook

„Absența sau refuzul deputaților din opoziție de a participa la dezbaterea proiectelor, inclusiv și audierea rapoartelor autorităților publice, afectează negativ calitatea dialogului parlamentar”. Atenționarea vine de la Asociația Promo-LEX, după ședința plenară a Parlamentului care a avut loc în data de 28 noiembrie, fără participarea deputaților Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

Aceștia au boicotat ședința plenară și au participat la protestele organizate de formațiunea din care fac parte la Curtea Constituțională, unde a avut loc confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de președinte al R. Moldova.

Ordinea de zi a fost modificată prin completarea cu opt subiecte la propunerea Biroului permanent, precum și prin amânarea/retragerea a două proiecte de lege la solicitarea comisiilor permanente.

În urma modificărilor efectuate, pe ordinea de zi s-au regăsit 15 subiecte, aceasta fiind modificată în proporție de 111%, ceea ce, în opinia Promo-LEX, „influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ” și poate compromite înțelegerea adecvată a deputaților cu privire la proiectele examinate și votate.

Ca și în cazul altor ședințe plenare, transparența decizională a fost afectată, de această data în cazul a 40% din toate proiectele votate, și anume prin nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a șase proiecte de lege de pe ordinea de zi, autorii proiectelor fiind Guvernul (2), și președintele Republicii Moldova (4).

„În continuare, unele acte aferente proiectelor examinate în ședințe, în cele mai frecvente cazuri, rapoartele comisiilor și avizele asupra proiectelor au fost  publicate pe pagina web fie  în ziua ședinței, fie în timpul examinării. Mai exact, la această ședință în cazul a trei proiecte au fost publicate în ziua ședinței, un raport al comisiei permanente și sinteza propunerilor și recomandărilor, precum și două avize ale Direcției Generale Juridice. Promo-LEX reiterează că publicarea rapoartelor comisiilor și a altor acte aferente proiectelor în timpul examinării acestora sau chiar ulterior votării este o practică lacunară care afectează semnificativ transparența decizională a legislativului”, notează Promo-LEX.

În ce privește exercitarea funcției de control parlamentar, Promo-LEX apreciază audierea, inclusiv în prezența și cu participarea reprezentanților autorităților publice vizate, a 4 rapoarte ale Curții de Conturi, dintre care 2 rapoarte pentru anul 2022, dar atrage atenția asupra necesității respectării termenelor legale în vederea audierii rapoartelor instituțiilor publice. Aceste audieri sunt esențiale pentru asigurarea unui control parlamentar eficient și pentru asigurarea transparenței și responsabilității entităților publice.