Silvia Radu cu 13 mii de semnături la CEC: „Nu sunt persoana dlui Plahotniuc, sunt persoana oamenilor”
Primara interimară a capitalei, Silvia Radu, a adunat timp de opt zile peste 13 mii de semnături ale chișinăuienilor în favoarea candidaturii sale la funcția de primar al capitalei. Aceasta dă asigurări că nu a fost ajutată de vreun partid politic, neagă că ar fi susținută de Partidul Democrat din Moldova (PDM) și afirmă că este o „persoană independentă”. Radu a prezentat astăzi, 18 aprilie, la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr.1, listele de semnături. Timp de șapte zile, Consiliul urmează să verifice corectitudinea și veridicitatea acestora și să adopte o hotărâre în vederea validării candidaturii acesteia.
Miercuri, 18 aprilie, Silvia Radu a prezentat la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr.1 listele cu semnăturile colectate în favoarea candidaturii sale. Aceasta a declarat că a reușit să adune timp de opt zile mai bine de 13 mii de semnături cu forțe proprii, fără a avea sprijinul politic al vreunui partid.
Abordată de presă după ce a depus setul de documente, Silvia Radu a enunțat motivele pentru care a decis să concureze pentru mandatul de un an la Primăria mun. Chișinău.
„Am făcut acest pas pentru că, consider, am făcut un șir de proiecte importante pentru locuitorii Chișinăului și vreau să le duc până la capăt. Sper că acest timp va permite depolitizarea municipiului Chișinău, atât de mult hărțuit în ultimii ani. Este important să se execute o gestiune corectă a orașului unde sunt puse prioritățile asupra problemelor locuitorilor și nicidecum asupra altor probleme politice, așa cum s-a făcut în ultimul timp”, a declarat primara interimară Silvia Radu.
Aceasta a declarat că după ce va fi validată cererea sa de a fi înscrisă drept concurent electoral, va depune cererea de demisie din funcția de primar interimar, în conformitate cu prevederile legale și va desemna un viceprimar în calitate de persoană executivă la Primăria mun. Chișinău. Întrebată despre prioritățile la șefia capitalei, Radu a fost rezervată în declarații, menționând că va prezenta planul de activitate și echipa sa doar după ce candidatura acesteia va fi validată. Aceasta a afirmat însă că are deja un plan concret, care i-a fost sugerat de oameni, și că nu va face promisiuni politice care nu vor putea fi realizate timp de un an, atât când va dura mandatul primarului ales la 20 mai.
Silvia Radu a negat că ar fi susținută de PDM și presa acestui partid, deși la majoritatea evenimentelor sau acțiunilor la care participă este însoțită de reporterii holdingului media care aparține liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.
„Am zis nu o singură dată, sunt o persoană independentă. Nu sunt persoana dlui Plahotniuc, nu sunt persoana domnilor Țopa, nu sunt persoana Maiei Sandu, nu sunt persoana domnului Ghimpu, dacă vreți. Sunt o persoană independentă. Sunt persoana oamenilor, pentru că oamenii mi-au cerut să particip în acest scrutin. Dacă nu aș fi avut susținerea lor, nu aș fi reușit să adun aceste semnături și sunt convinsă că mulți dintre candidații care și-au înaintat candidatura prin partide nu ar fi fost în stare să colecteze numărul necesar de semnături în cazul în care legea i-ar fi impus”, a declarat Silvia Radu, care a dat asigurări că niciodată nu va promova interesele unui partid.
Imediat după recepționarea actelor depuse de Silvia Radu, Consiliul electoral al circumscripției electorale Chișinău nr.1 a desfășurat tragerea la sorți a pentru stabilirea ordinei în buletinele de vot a celor patru candidați care astăzi au depus setul de documente pentru a fi înscriși în calitate de concurenți în scurtinul din 20 mai. La 18 aprilie au prezentat dosarele de înscriere: Silvia Radu (candidat independent), Alexandra Can (candidata Partidului Național Liberal), Maxim Brăila (candidatul Partidului Popular din R. Moldova) și Andrei Munteanu (candidatul Partidului Societății Progresiste). Respectiv, dacă Consiliul le va valida candidaturile, aceștia vor avea următoarele poziții în buletinul de vot: Alexandra Can – 8; Andrei Munteanu – 9; Maxim Brăila –10 și Silvia Radu – 11.
Până în prezent, șapte candidați au fost admiși în cursa electorală pentru alegerea la 20 mai a primarului general al mun. Chișinău. Prezentăm lista acestora în ordinea în care vor fi incluși în buletinul de vot:
- Vasile Costiuc, candidatul Partidului „Democrația Acasă”;
- Andrei Năstase, liderul PPDA, candidat comun PPDA-PAS;
- Alexandr Roșco, candidatul Partidului „Casa Noastră-Moldova”;
- Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor;
- Valeriu Munteanu, candiatul PL;
- Ion Ceban, candidat PSRM;
- Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist.
Șefia capitalei este țintită și de Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN). Acesta va prezenta documentele necesare la Consiliul electoral joi, 19 aprilie, în ultima zi în care perendenții de a concura la fotoliul de primar mai pot depune dosarele. Tot până mâine are timp și activistul civic Sergiu Tofilat, care și-a anunțat intenția de a candida independent, pentru a prezenta minimul de zece mii de semnături.
Primarul ales la 20 mai va avea un mandat de un singur an, până în 2019, când se vor desfășura alegeri locale în toată țara. Mandat de un an va avea și edilul municipiului Bălți, care, de asemenea, va fi ales la 20 mai.