Şefii (in)dependenţei: Ce fac ex-preşedinţii R. Moldova
În 25 de ani de independenţă, R. Moldova a avut patru preşedinţi cu mandate oficiale şi depline: Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin şi Nicolae Timofti, dar şi alţi doi care au deţinut funcţia de şef de stat din postura de interimari, pe o perioadă mai mare de un an: Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. Astăzi, Mircea Snegur ne anunţă că îşi scrie memoriile, Petru Lucinschi este implicat în afaceri, în timp ce Vladimir Voronin, Marian Lupu sau Mihai Ghimpu, foştii preşedinţi ai independentei R. Moldova, continuă să fie implicaţi activ în politică, fiind lideri de partide parlamentare.
Mircea Snegur a devenit primul preşedinte al R. Moldova la 3 septembrie 1990, fiind numit preşedinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al Republicii. După proclamarea independenţei din 27 august 1991, sunt organizate alegeri prezidenţiale, iar Snegur, neavând oponent, le-a câştigat cu 98,17%.
Primul preşedinte se ocupă „de viaţa de după”
Mircea Snegur are astăzi 76 de ani şi spune că „în prezent, mă ocup de pensia mea, de viaţa de după şi continui să lucrez asupra memoriilor”. Mircea Snegur locuieşte într-un imobil cu o suprafaţă de peste 140 m.p., într-un bloc de pe str. Nicolae Iorga, Chişinău, la câteva sute de metri de Reşedinţa de Stat. Imobilul a intrat în posesia familiei Snegur încă în 1995, când acesta deţinea funcţia de preşedinte. Abia în 2007, însă, informaţia a fost înregistrată la Oficiul Cadastral.
Primul preşedinte al R. Moldova nu are înregistrate pe numele său careva SRL-uri. Soţia sa, Georgeta, este însă fondatoarea firmei „Akvasant Hâncu” SRL, care comercializează inclusiv apa minerală „Mănăstirea Hâncu”, atât pe teritoriul lăcaşului sfânt din r. Nisporeni, cât şi în mai multe magazine din Chişinău. Firma activează în Chişinău, pe str. Onisifor Ghibu, teritoriul Orfelinatului de copii „Preafericitul Iosif”, patronat de Mănăstirea Hâncu. Georgeta Snegur deţine 15% din firmă, în timp ce celelalte 85% aparţin Mănăstirii „Cuvioasa Paraschiva”, cunoscută ca Mănăstirea „Hâncu”. Administratoarea SRL-ului este Zinaida Cazacu. Astăzi, sub numele de „egumena Parascheva”, aceasta este stareţa Mănăstirii „Hâncu”.
În 2012, firma raporta un venit din vânzări în sumă de 1,56 milioane de lei din „fabricarea apei minerale şi a băuturilor răcoritoare”. „Firma lucrează, ea nu-i pe numele soţiei, e înregistrată la mănăstirea Hâncu, soţia este un fel de cofondatoare. Fabrica produce apă care se vinde şi la mănăstire şi mi se pare că se vinde şi în altă parte. Dacă vă interesează, soţia nu are niciun beneficiu. Noi suntem şi printre ctitorii acestei mănăstiri. Nu avem niciun profit, totul merge la mănăstire, acolo e în construcţie un sobor mare cu două biserici, una e finisată, la alta – e încă mult de lucru. Aşa că, toate câştigurile, toţi banii care vin de pe apă, merg la mănăstire”, susţine Mircea Snegur.
Lucinschi în raportul Kroll
Petru Lucinschi a fost al doilea preşedinte al R. Moldova, fiind ales în urma scrutinului prezidenţial din noiembrie/decembrie 1996. În primul tur, Lucinschi se clasa al doilea, cu 27,66% din voturi, fiind devansat clar, cu 11%, de Mircea Snegur. În turul doi, însă, beneficiind de susţinerea forţelor politice de centru şi de stânga, Lucinschi a acumlat 54,02% din voturi, devenind astfel al doilea preşedinte al R. Moldova. Astăzi, Petru Lucinschi este implicat în afaceri, el fondând în 2012, împreună cu Ramiro Stoianov şi Irina Cazimirov, firma „VVP Grup”, cu activităţi în domeniul imobiliar. Anii trecuţi, la adresa firmei din str. Kiev 9/1, se anunţa construcţia unei cafenele. Numele lui Petru Lucinschi a fost citat şi în raportul Kroll, care a investigat fraudele din sistemul bancar, ex-preşedintele fiind una dintre persoanele care au cumpărat acţiuni la Unibank, una din cele trei instituţii financiare implicate în fraudă cu bani împrumutaţi, inclusiv de la Ilan Şor. Cei doi fii ai ex-preşedintelui sunt şi ei implicaţi în afaceri. Chiril Lucinschi, deputat PLDM, este proprietar al unor instituţii mass-media, iar Sergiu are afaceri în România, acolo unde este anchetat penal într-un dosar de corupţie.
Petru Lucinschi, care la fel ca şi predecesorul său are astăzi 76 de ani, locuieşte într-un imobil de aproximativ 300 m.p. din centrul Chişinăului, pe str. Bucureşti. Acesta a intrat în posesia familiei Lucinschi în anul 2000. În urmă cu trei ani, Petru Lucinschi şi-a mai achiziţionat un apartament cu o suprafaţă de 107 m.p., tot pe str. Bucureşti. Petru Lucinschi nu a fost de găsit la telefon pentru eventuale precizări despre ocupaţia sa în momentul de față.
Voronin, interimatul şi „stabilitatea”
Al treilea şi cel mai longeviv preşedinte al R. Moldova independente a fost Vladimir Voronin. Înscăunat în funcţie la 4 aprilie 2001 cu voturile a 71 de deputaţi comunişti, fiind primul preşedinte ales de Parlament, după modificările din Constituţie care au avut loc în anul 2000. Peste patru ani, Voronin a fost reales în această funcţe cu 75 de voturi oferite de deputaţii comunişti, democraţi, creştin-democraţi şi social-liberali. Voronin este astăzi deputat în Parlamentul R. Moldova şi liderul PCRM, partid pe care îl conduce încă de la fondare. Singura afacere oficială pe care o gestionează fostul şef de stat este „Finconbank”, la care deţine acţiuni în valoare de 5 milioane de lei. Voronin locuieşte într-un bloc din str. Serghei Lazo din Chişinău, într-un apartament de aproximativ 300 m.p., suprafaţă pe care şi-a mărit-o în timp ce era şef de stat.
Voronin a fost succedat la şefia statului de Mihai Ghimpu, care a fost preşedinte interimar între septembrie 2009 şi decembrie 2010. Ghimpu este astăzi deputat şi liderul Partidului Liberal. Cel mai probabil, tot el va fi şi candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale din toamna curentă. Ghimpu locuieşte, la fel ca şi Vladimir Voronin, pe str. Serghei Lazo, într-o locuinţă de 160 m.p., cumpărată în 2014. Acesta deţine o cotă-parte din firma „Eurosim”, cu activităţi în domeniul petrolier.
Şi Marian Lupu, cel care a fost preşedinte interimar din decembrie 2010 până în martie 2012, este astăzi deputat şi preşedinte de partid (PD). Acesta nu are afaceri pe numele său sau al soţiei şi locuieşte într-un apartament de 136 m.p., amplasat pe str. 31 august 1989 din Chişinău. Potrivit unor surse, anume Lupu ar putea fi desemnat în calitate de candidat PD pentru scrutinul prezidenţial din 30 octombrie 2016.
Nicolae Timofti a fost ales de Parlament în funcţia de preşedinte al R. Moldova la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de preşedinte pe 23 martie, acelaşi an. Timofti a fost desemnat candidat pentru funcţia de şef al statului de către Alianţa pentru Integrare Europeană, şi a fost votat cu sprijinul a 62 de deputaţi, din minimumul necesar de 61 de voturi. Astfel în R. Moldova s-a pus capăt perioadei de criză în care, timp de trei ani, ţara era condusă de un preşedinte interimar.
Timofti deţine un apartament în sect. Râşcani, în care locuieşte împreună cu familia. Mandatul lui Nicolae Timofti a expirat la finele lunii martie 2016, însă a fost prelungit până la alegerea unui nou şef de stat, eveniment anunţat pentru 30 octombrie 2016.