Șefa Guvernului, despre „protestele” organizate de Șor: „Noi nu luăm lecții de viață de la infractorii din cauza cărora Moldova e săracă, vulnerabilă și total dependentă energetic”
„Guvernul R. Moldova respectă dreptul fiecărei persoane din țara noastră la libera exprimare”, potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița. Însă, conform șefei Guvernului, „dreptul de a protesta nu înseamnă dreptul de a pune viața și sănătatea celorlalți în pericol”.
Într-un comunicat publicat luni, 17 octombrie, pe pagina de Facebook a șefei Cabinetului de miniștri, după ce carabinierii au evacuat duminică seară corturile din fața Parlamentului, atât cele din „orășelul schimbării”, instalate la oamenii aduși de partidul Șor, care se aflau acolo de aproape o lună, cât și cele amplasate duminică pe carosabil, se menționează că „instituțiile statului vor interveni profesionist, așa cum au făcut-o ieri, în limitele prevăzute de lege, pentru a ne asigura că asemenea manifestații se desfășoară într-un cadru civilizat, fără a genera instabilitate și haos”.
„Cei care vor dori să transforme o formă legitimă de exercitare a unui drept fundamental într-o acțiune de destabilizare vor fi sancționați, în strictă conformitate cu legea.
Încercările de destabilizare, pe care le vedem în ultima perioadă, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea. Noi nu luăm lecții de viață de la infractorii din cauza cărora Moldova e săracă, vulnerabilă și total dependentă energetic.
Nu vom permite destabilizarea situației din țară, dezbinarea societății și promovarea urii. Dimpotrivă, vom continua să menținem pacea și stabilitatea, să fim alături de oameni și agenții economici în perioada de criză și să punem Republica Moldova pe un făgaș de creștere și dezvoltare”, se arată în mesajul publicat de prim-ministră.
Polițiștii au ridicat duminică, 16 octombrie, corturile instalate de oamenii aduși organizat la protestele Partidului „Șor” în centrul capitalei, în contextul în care au fost depășite cele patru ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), au fost depistate „o mulțime de obiecte interzise, existând pericol real pentru periclitarea ordinii publice”.
Desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.
O decizie în acest sens a fost aprobată, joi, 13 octombrie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), „în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Ziarul de Gardă a arătat, în cadrul unei investigații sub acoperire, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți participanții la protestele Partidului Șor. De asemenea, a arătat care este rolul așa-numitelor „patratiste” din Orhei, care recrutează manifestanți, îi organizează și îi plătesc.
- VIDEO/ Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest – Ziarul de Gardă
- VIDEO/ Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor – Ziarul de Gardă