Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ședința Comisiei Unificate de Control.…

Ședința Comisiei Unificate de Control. Chișinăul vorbește despre eliminarea posturilor ilegale, Tiraspolul – despre deschiderea secțiilor de votare la alegerile rusești, în Zona de Securitate

Delegația Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control a solicitat repetat eliminarea posturilor ilegale din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, de către  structurile de forță subordonate Tiraspolului. Discuțiile au avut loc la ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control, care s-a desfășurat în la Tighina, la 14 martie 2024, informează Biroul politici de Reintegrare.

De asemenea, s-a discuta despre recensământul populației și locuințelor care urmează să fie realizat între 8 aprilie și 7 iulie curent. Reprezentanții Chișinăului au menționat necesitatea asigurării liberei circulații și siguranței recenzorilor, cerând structurilor transnistrene să nu admită acțiuni provocatoare și impedimente privind buna desfășurare a recensământului în localitatea Corjova.

Cu referire la creșterea cazurilor de organizare a migrației ilegale prin segmentul central al frontierei de stat al Republicii Moldova cu Ucraina și implicarea exponenților structurilor de forță ale Tiraspolului, având în vedere riscurile în raport cu stabilitatea situației în Zona de Securitate, Inspectoratul General al Poliției a informat Comisia Unificată de Control că vor fi întreprinse toate măsurile de urmărire penală pentru a investiga aceste fapte ilegale în conformitate cu legislația națională, mai informează Biroul politici de Reintegrare.

Pe de altă parte, delegația Tiraspolului la Comisia Unificată de Control i-a informat pe ceilalți participanți că pe 17 martie se vor deschide trei secții de votare în Zona de Securitate, la Rîbnița, Grigoriopol și Tighina, pentru alegerile rusești pentru funcția de președinte al Federației Ruse, după cum transmite presă apropiată autorităților nerecunoscute separatiste.

Amintim că, în total, șase secții de votare pentru alegerile prezidențiale rusești, trei la Tiraspol și câte una la la Rîbnița, Grigoriopol și Tighina.

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și i-a fost înaintată o notă de protest, dar autoritățile moldovene nu au spus dacă vor putea împiedica organizarea secțiilor de vot în stânga Nistrului.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat: „Statul R. Moldova acționează acolo unde poate să controleze mediul și, corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, nota de protest i-a fost înaintată ambasadorului Vasnețov și încă o dată repet: toată lumea trebuie să respecte R. Moldova și prin aceasta cetățenii R. Moldova”.