Secretarul general al Parlamentului anunță pagube de până la 60 de mii de lei înregistrate în timpul altercațiilor din plen: a fost inițiată procedura de identificare a vinovaților
Pe parcursul ședinței Parlamentului de la Chișinău de joi, 3 decembrie, unde au avut loc huiduieli, fluierături și îmbrânceli, în sala de ședință au fost înregistrate stricăciuni în valoare de 50 – 60 de mii de lei. Asta arată raportul preliminar elaborat de către Direcția tehnologie informațională și comunicații din cadrul Legislativului, prezentat în deputul ședinței plenare de vineri, 4 decembrie, de către Secretarul General al Parlamentului.
În context, președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a solicitat să fie inițiată o precedură pentru identificarea persoanelor care se fac responsabile de pagubele înregistrate.
„De ciudă că nu eram eu sau nu știu de ce, nu știu cine mi-a rupt și microfonul, au rupt microfonul președintelui Parlamentului. Rog Secretariatul să facă anunț dacă au fost prejudiciate cumva bunurile din Parlament”, a declarat președinta socialistă a Parlamentului.
Secretarul General al Parlamentului, Adrian Albu, a menționat că a fost deja elaborat un raport preliminar cu privire la pagubele înregistrate în timpul ședinței din 3 decembrie.
„Conform raportului Direcției Tehnologie Informațională și Comunicații, conform evaluării preliminare care s-a făcut avem produse cu defect total în valoare de peste 16 mii de lei și cu defect parțial în valoare de peste 46 de mii de lei. Ceea ce presupune că încă lucrează, dar sunt deja oxidate și în scurt dimp vor ieși din defecțiune. Aproximativ, în total, defecțiunile produse sunt în valoare de 50 – 60 de mii de lei”, a comunicat Adrian Albu, Secretarul General al Parlamentului.
„Continuă așa permanent atunci nici nu o să avem, degrabă, din nou unde munci. Rog Secretariatul, de asemenea, și direcția juridică care intră în componența Secretariatului să inițiați procedura cine se face vinovat de deteriorarea bunurilor Parlamentului”, a mai menționat Zinaida Greceanîi.
De la începutul ședinței de Parlament de joi, 3 decembrie, Platforma DA, PAS, dar și deputați din opoziție, rând pe rând, au solicitat excluderea unor proiecte care, potrivit lor, „sunt antisociale și au fost elaborate în mare grabă”, însă propunerile parlamentarilor din opoziție nu au trecut de socialiști și deputații din Partidul Șor. În acest context, sub forma de protest, Platforma DA și deputații PAS au blocat tribuna centrală.
Ulterior, după o pauză anunțată de socialiști, deputații au revenit în ședința, însă nu pentru mult timp. În timp ce deputații Platformei DA și PAS au continuat să blocheze tribuna centrală a Parlamentului, vicepreședintele socialist Vlad Batrâncea a propus examinarea celor trei proiecte ale bugetelor anuale elaborate de Guvern.
De cealaltă parte, președintele fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a propus amânarea examinării în plen a acestor proiecte, anunțarea unei pauze și convocarea Biroului permanent.
Bătrâncea, totuși, a supus votului în plen propunerea de examinare a proiectelor bugetelor anuale, iar cu majoritatea voturilor pentru, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a fost invitat, de pe loc, ca să prezinte proiectul politicii bugetar fiscale.
Deputații din opoziție l-au huiduit pe ministrul Finanțelor și în încercarea de a bloca prezentarea proiectului respectiv, între socialiști și parlamentarii Platformei DA și PAS, s-au produs îmbrânceli.
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Scandal la Parlament: din fotoliul lui Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea conduce ședința și pune la vot toate proiectele de pe agendă