Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Se cere deschiderea unui dosar…

Se cere deschiderea unui dosar penal pentru membrii Comisiei pentru Situații Excepționale și cei ai Comisiei Electorale Centrale. Partidul exclus din alegeri acuză încălcarea a patru articole din Codul Penal

Sursa: Partidul Politic Șansă/Facebook

Duminică, 5 noiembrie, partidul politic „ȘANSĂ” anunță, într-un comunicat de presă, că a depus în adresa Procuraturii Generale o plângere penală împotriva membrilor Comisei pentru Situații Excepționale, membrilor Comisiei Electorale Centrale și a membrilor organelor electorale inferioare „în legătură cu falsificarea și fraudarea masivă a alegerilor”.

Astfel, potrivit plângerii, membrii acestor organe colective, „prin eliminarea abuzivă din alegeri a tuturor candidaților PP „ȘANSĂ” se fac vinovați de comiterea infracțiunilor prevăzute de Codul penal, în special:

– Art. 180 – împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral;

– Art. 1182 – falsificarea, prin orice mijloace a rezultatelor votării;

– Art. 327 – Abuzul de putere;

– Art. 328 – Excesul de putere”

Prin Dispoziția ilegală și abuzivă a Comisiei pentru Situații Excepționale din 3 noiembrie 2023, toți candidații partidului politic „ȘANSĂ” au fost excluși din alegeri, cu obligarea organelor electorale de a aplica ștampila „Retras” în toate buletinele de vot.

Dispoziția CSE a fost contestată în instanța de judecată. Curtea de Apel Chișinău a examinat duminică, 5 noiembrie, contestația depusă de partidul Șansă împotriva decizie Comisie pentru Situații Excepționale (CSE) de anulare a înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul Șansă în cadrul alegerilor locale generale. Judecătorii de la Apel au dispus ridicarea excepției de neconstituționalitate și au remis cauza spre examinare la Curtea Constituțională.

„Sunt grav prejudiciate relațiile sociale care garantează apărarea drepturilor fundamentale la alegeri libere și de a fi ales. Am solicitat procuraturii intentarea dosarului penal și investigarea obiectivă a acestor fapte în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate”, se menționează într-un comunicat al partidului Șansă.

Partidul „Șansă” a apărut pe scena politică din R. Moldova după ce Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional.

Ziarul de Gardă a scris anterior că, după declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar ulterior, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Alexei Lungu, a lucrat, timp de zece ani, în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.