Șapte condiții pentru Guvernul Filip
România va debloca împrumutul de 150 de milioane de euro acordat R. Moldova, doar dacă se va consolida parcursul european nu doar „declarativ, dar şi faptic”, va iniţia dialogul cu FMI şi va realiza reforme.
Premierul român, Dacian Cioloş, a transmis la 30 ianuarie prim-ministrului Pavel Filip o scrisoare în care sunt stipulate măsurile concrete pe care Guvernul trebuie să le întreprindă pentru ca România să deblocheze prima tranşă, în valoare de 60 de milioane de euro, din împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro, acordat Chişinăului în toamna anului trecut. Astfel, Guvernul Filip ar trebui să prioritizeze clar agenda de asociere a R. Modova cu Uniunea Europeană, să aleagă transparent un nou guvernator, să invite misiunea FMI la Chişinău, să iniţieze un pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi lupta anticorupţie, dar şi să realizeze reforma Justiţiei.
Guvernul român a cerut autorităţilor R. Moldova să întreprindă, în termenul cel mai scurt, acţiuni decisive:
- Prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în şedinţa de guvern din 27 ianuarie a Planului Naţional de Armonizare a Legislaţiei pentru evidenţa transpunerii actelor UE în legislaţia naţională.
- Un proces transparent şi credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale, cu respectarea criteriilor de profesionalism şi integritate, şi care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituţie independentă şi responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente. O atenţie deosebită trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din R. Moldova.
- Invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional a fost un pas important. Acum este esenţială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca precondiţii şi un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenelor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.
- Iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.
- Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naţionale, asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate.
- Prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanţei Procuraturii şi Centrului Naţional Anticorupţie. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupţie, în vederea consolidării şi integrării lui. Adoptarea şi implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naţionale de Integritate, controlul averilor, noţiunea de conflicte de interese şi o instituţie puternică de implementare) ar ilustra voinţa politică de reformă, aşteptată de cetăţenii R.Moldova şi de partenerii internaţionali.
- Consultarea și conlucrarea strânsă cu reprezentanţii societăţii civile din R.Moldova, mai ales pe aspectele menţionate mai sus.
Premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat sprijinul în aplicarea reformelor democratice, economice şi instituţionale, dar şi disponibilitatea de a lucra la conturarea unui ajutor de urgenţă. De asemenea, Dacian Cioloş a precizat că România este dispusă să ofere sprijinul necesar R. Moldova, într-o manieră structurată şi graduală, în conexiune cu eforturile întreprinse la Chişinău pentru asumarea şi aplicarea reformelor democratice, economice şi instituţionale.
Dacian Cioloş a afirmat că reformele reprezintă nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci sunt cel mai bun garant al stabilităţii şi prosperităţii pentru cetăţenii R. Moldova.
Precizăm că la 26 ianuarie curent premierul Pavel Filip a discutat la Bucureşti cu omologul său român condiţiile deblocării împrumutului.