Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șansă nu va putea spune…

Șansă nu va putea spune „NU” la referendum. CSJ a declarat inadmisibil un recurs al partidului împotriva unei decizii a CEC

Sursa: RISE Moldova/Facebook

Partidul Șansă, care face parte din blocul anunțat la Moscova de ex-deputatul fugar Ilan Șor, a cerut instanței de judecată anularea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a fost revocată hotărârea de înregistrare a partidului în calitate de participant la referendumul republican constituțional, cu opțiunea „NU”. Miercuri, 25 septembrie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de Şansă.

Reprezentanții formațiunii politice au susținut că activitatea partidului politic ar fi fost limitată pe parcursul campaniei electorale la care participă, lucru interzis de Legea privind partidele politice.

„La data emiterii actului contestat, Partidul Politic „Șansă” deja era înregistrat în calitate de participant la referendum, deci era deja sub protecția art. 21 alin. (8) din Legea privind partidele politice”, a susținut partidul.

La 19 septembrie, Curte de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată acțiunea în contencios administrativ electoral înaintată de Șansă împotriva CEC.

Prima instanță a reţinut că atunci când a fost înregistrat în calitate de participant la referendum, cererea de chemare în judecată înaintată de Ministerul Justiției privind dispunerea limitării activității era pendinte în ordine de apel la Curtea de Apel Bălți.

Prin decizia Curții de Apel Bălți, din 11 septembrie, s-a respins apelul declarat de Șansă și a fost menținută hotărârea judecătoriei Bălți privind limitarea activității partidului pentru o perioadă de 3 luni.

„Campania electorală începe la data înregistrării concurentului electoral, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării. Ziua alegerilor a fost fixată pentru data de 20 octombrie, respectiv, în ce privește Partidul Politic „Șansă”, limitarea s-a efectuat în afara perioadei aferente campaniei electorale, hotărârea contestată fiind emisă la 14 septembrie 2024.

Prin urmare, orice restricție impusă activității partidului înainte de această perioadă nu intră sub incidența interdicției legale menționate la art. 21 alin. (8) din Legea privind partidele politice”, a argumentat completul de judecată din cadrul Curții de Apel Chișinău.

Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție a menționat că recursul depus de partidul Șansă” conține obiecții de fapt şi de drept similare celor expuse în cererea de chemare în judecată, care „au fost analizate minuțios de către Curtea de Apel Chişinău, fiind apreciate în mod corespunzător”.

Judecătoria Bălți a restricționat, la 16 august, pentru trei luni activitatea partidului „Șansă”, la cererea Ministerului Justiției al Republicii Moldova. Motivul a fost problemele cu documentația financiară pe care partidul „Șansă” a prezentat-o Comisiei Electorale Centrale.

Instanța a admis cererea Ministerului Justiției doar parțial. Autoritățile au cerut aplicarea termenului maxim de restricție, care este de 6 luni. De asemenea, a fost impusă o amendă de 250 de lei.

Conform legii cu privire la partidele politice, acestea sunt prevederile legale care limitează activitatea formațiunii poltiice „Șansă”: Pe perioada limitării activităţii partidului politic, acestuia îi este interzisă fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstraţiilor, pichetărilor şi altor acţiuni publice, folosirea tuturor tipurilor de depuneri bancare, cu excepţia cazurilor cînd sînt necesare decontări cu contractanţii, decontări aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă, decontări pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acţiunile partidului politic, decontări pentru plata impozitelor, taxelor şi amenzilor.

Pe 15 mai, Ministerul Justiției a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Partidului „Șansă”, cerând instanței limitarea activității acestuia pentru șase luni. Cererea vine după ce Comisia Electorală Centrală nu a putut verifica situația financiară a partidului, care nu ar fi prezentat toate actele necesare.