Sandu acceptă un „duel” cu Andrian Candu: „Plahotniuc e viteaz doar la el în vizuină”
Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu se va întâlni săptămâna viitoare la o dezbatere în direct, la postul public de televiziune, Moldova 1, cu vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Andrian Candu.
La 17 septembrie câteva mii de oameni au participat la un miting pentru anularea modificării sistemului electoral din unul proporțional în unul mixt. Protestatarii, în frunte cu lidera PAS, Maia Sandu și președintele PPDA, Andrei Năstase, au scandat lozinci antiguvernamentale în fața Parlamentului după care s-au deplasat în marș la sediul postului public de televiziune pentru a cere conducerii Moldova 1 câte o oră de emisie săptămânal pentru opoziția reală. Șefa Moldova 1, Ecaterina Stratan a respins însă solicitarea de a institui „ora opoziției”. Ulterior, Andrian Candu a propus Maiei Sandu să participe la o dezbatere televizată privind problemele actuale, politiciana însă a refuzat propunerea, numindu-l purtător de cuvât al lui Plahotniuc și solicitând liderului PDM să aibă curajul de a participa la o emisiune în direct.
La 25 septembrie, Maia Sandu a declarat că acceptă invitația la „duel” a președintelui Parlamentului.
„Așa cum am intuit, lui Plahotniuc îi este frică și îl trimite la dezbateri pe Candu. Îi este frică de oameni, de lumina reflectoarelor, de întrebări neregizate. El e viteaz doar la el în vizuină. Ne-am dorit o dezbatere cu cel care se face direct responsabil de situația dramatică din țara noastră și sunt convinsă că cetățenii își doresc același lucru. Din păcate, cel care se visează prim-ministru zi și noapte nu are curajul sa iasă într-o confruntare directă, preferând să tragă doar sforile din umbră, ca un adevărat uzurpator. Accept invitația să particip la dezbateri cu Andrian Candu, miercurea viitoare la Moldova 1, având în vedere că la sfârșitul acestei săptămâni voi fi la București”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
La protestul din 17 a fost adoptată o rezoluție prin care se cere anularea votului mixt, implementat prin votul a 74 de deputați, revenirea la sistemul proporțional și îmbunătățirea acestuia cu amendamentele propuse de organizațiile interneționale de profil, demonopolizarea pieței mediatice, publicarea celui de-al doilea Raport Kroll, dar și introducerea interdicțiilor pentru Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.