Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   S-au închis primele secții de…

S-au închis primele secții de votare din diaspora

Imagine simbol

Secțiile de votare pentru alegătorii moldoveni din Japonia și China s-au închis, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC) în conferința de presă de la ora 16:00. Astfel, începe numărarea voturilor în cele două țări.

La scrutinele din 20 octombrie, în R. Moldova sunt deschise 2 221 de secții de votare.

În străinătate sunt deschise 231 de secții, adică cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial.

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 60 la număr, urmată de Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și România. În 16 țări, printre care  Azerbaidjan, Belarus și Republica Bulgară, va fi deschisă câte o secție de votare. În Rusia vor fi deschise două secții de votare, deși inițial CEC solicitase deschiderea a cinci secții. 

Până la ora 16:28, aproape 41% dintre alegători și-au făcut prezența la urnele de votare.

Duminică, 20 octombrie 2024, cetățenii R. Moldova își aleg președintele pentru următorii patru ani în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria țării. Șeful statului este ales prin „vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”. Dreptul de a alege îl au cetățenii R. Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărâre judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară.

Votarea se efectuează între orele 07:00 și 21:00.

Totodată, cetățenii R. Moldova cu drept de vot trebuie să hotărască dacă fac modificări în Constituția țării, astfel încât parcursul european, pe care am pornit deja, să devină ireversibil. Pentru referendum se poate vota doar în primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. Turul II nu va exista!

Referendumul va fi validat dacă la votare vor participa cel puțin o treime dintre alegătorii înregistrați în Registrul de Stat al Alegătorilor. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), în R. Moldova sunt înregistrați puțin peste 3,3 milioane de alegători. Asta înseamnă că la referendum trebuie să vină în jur de 1,1 milioane de alegători, adică mai mult de 33,33%. 

Pentru ca modificările din Constituție să se înfăptuiască, cel puțin jumătate din cei prezenți la urne trebuie să voteze „DA”. În cazul prezenței minime, asta înseamnă că cel puțin 550 de mii +1 cetățeni ai R. Moldova trebuie să pună ștampila „Votat” pe „DA”.