Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   S-au adunat la Moscova, dar…

S-au adunat la Moscova, dar n-au decis nimic. Fără candidat la președinție, după congresul Blocului Politic „Victorie” condus de Ilan Șor

La congresul desfășurat duminică, 9 iunie, la Moscova de Blocului Politic „Victorie” condus de Ilan Șor nu a fost anunțat niciun candidat la funcția de președinte al R. Moldova pentru alegerile din 20 octombrie. Ilan Șor a lansat de la tribuna acestuia mai multe acuzații față de guvernarea de la Chișinău și față de Uniunea Europeană, lăudând Federația Rusă și pe Vladimir Putin.

Evghenia Guțul, bașcana regiunii găgăuze, a declarat în cadrul congresului că și-ar dori să se întâlnească din nou cu Putin, „în pofida presiunilor Chișinăului”.

Totodată, Ilan Șor și Evghenia Guțul au chemat cetățenii R. Moldova să participe la referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, dar i-au îndemnat să voteze împotrivă.

„Dăm startul bătăliei pentru referendum”, a spus Șor, iar Guțul a declarat că „R. Moldova va fi atrasă în războiul din Ucraina, dacă la referendum va câștiga Maia Sandu”.

Constituirea Blocului Politic „Victorie” a fost anunțată tot la Moscova, în aprilie 2024, acesta fiind format din membri ai partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional. La eveniment au participat atunci și Evghenia Guțul, bașcana Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia, și Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei.

Blocul condus de Ilan Șor s-a declarat împotriva actualei guvernări, având scopul de a schimba orientarea pro-europeană a R. Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația Rusă, CSI și Uniunea Economică Eurasiatică. 

Mai mulți analiștii politici de la Chișinău, solicitați de Ziarul de Gardă, au constatat că prin crearea la Moscova a blocului „Victorie” a fost dat startul unei campanii de destabilizare a R. Moldova. Tot ei spun că formarea blocului „Victorie” nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse și că Ilan Șor s-ar afla totalmente în custodia serviciilor de la Moscova.