Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   RISE Moldova: Fiul oligarhului Plahotniuc,…

RISE Moldova: Fiul oligarhului Plahotniuc, Timofei, dar și fostul deputat democrat Constantin Țuțu și-au schimbat numele

Sursa: Constantin Țuțu/Facebook

Noua identitate românească a fostului deputat democrat Constantin Țuțu este Andrie Sîli. Fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, a avut de asemenea o identitate diferită. După ce oligarhul a fugit din țară, fiul său Timofei a solicitat schimbarea numelui în România, relatează RISE Moldova.

Fostul deputat moldovean și-a schimbat identitatea în România, în septembrie 2022. Totuși, la Chișinău, Constantin Țuțu și-a păstrat numele real, inclusiv în procesele penale în care e judecat. În ziua în care acesta a solicitat schimbarea numelui în Andrie Sîli, la Chișinău erau planificate două ședințe de judecată în dosarele în care Țuțu este acuzat de trafic de influență și îmbogățire ilicită.

Doc: RISE Moldova

„(…) Din punct de vedere juridic, schimbarea numelui și menținerea unei identități diferite în două țări poate avea consecințe serioase, inclusiv riscul de acțiuni penale pentru fraudă sau alte infracțiuni asociate. Este esențial ca autoritățile să fie alertate și să colaboreze strâns pentru a asigura respectarea legii și a preveni abuzurile. Dacă se dovedește că schimbarea numelui a fost efectuată cu intenția de a se sustrage de la justiție sau de a încălca sancțiuni internaționale, persoana în cauză poate fi supusă unor proceduri judiciare atât în România, cât și în Republica Moldova”, a explicat avocatul Vadim Vieru, solicitat de RISE Moldova.

Sursa citată notează că și fiul cel mare al lui Plahotniuc, Timofei Plahotniuc, a solicitat, la finalul anului 2020, schimbarea numelui în România în Timofei Parvan, folosind ca adresă vila familiei de lângă București. Proprietatea a fost pusă, între timp, sub sechestru de procurori în dosarele penale în care e acuzat tatăl său.

Doc: RISE Moldova

Constantin Țuțu este învinuit în două dosare penale. În primul, fostul parlamentar e judecat pentru trafic de influență, după ce a fost acuzat că a luat mită 20 mii de euro pentru a influența procurori și judecători, dar și pentru îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. În al doilea dosar, care se rejudecă la Curtea de Apel Chișinău, e învinuit de huliganism într-un caz de omor, alături de traficantul de droguri Oleg Pruteanu.

Noile identități ale apropiaților oligarhului fugar Plahotniuc au fost descoperite în cadrul investigației Imperiul Plahotniuc: Dublura, identitatea și semnătura.