Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   RISE Moldova: Cine este Veaceslav…

RISE Moldova: Cine este Veaceslav Buț, cel căruia consilierii municipali i-au cerut demisia după tragedia din parcul Sarmizegetusa, și ce legături ar avea cu Vladimir Plahotniuc și Evgheni Șevciuk

Sursa: RISE Moldova

Tragedia din parc, când o fetiță de 11 ani a murit electrocutată iar un băiețel de 6 ani a ajuns în reanimare, l-a readus din nou în atenția publică. Consilierii municipali i-au cerut luna trecută demisia din fruntea întreprinderii de iluminat public, responsabilă de tragedie.

Numele său este Veaceslav Buț, iar cu ani în urmă i-a cerut demisia și actualul primar Ion Ceban, pentru modul defectuos în care conducea compania strategică a orașului, se arată într-o investigație publicată de RISE Moldova.

Dar Buț a sărit rapid în tabăra lui Ceban și a rămas în scaun. A fost și donator în ultima campanie electorală a lui Ceban și a ascuns proprietăți în declarațiile de avere.

Documente confidențiale obținute de RISE Moldova arată că Buț a administrat un cont bancar din Letonia, unde au ajuns bani din scandalul EnergoKapital, afacere penală anchetată de aproape un deceniu de procurori. Potrivit unui martor-cheie, beneficiari erau oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și Evgheni Șevciuk, fostul așa-zis lider al regiunii separatiste transnistrene.

Veaceslav Buț, 61 de ani. Este membru în Consiliul Național al Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), condus de actualul primar Ion Ceban și un sponsor al partidului său la ultima campanie electorală. A fost numit în 2018 director al întreprinderii municipale Lumteh de către Silvia Radu, atunci primar interimar al Chișinăului. Anterior, el reprezentase o companie din Hong Kong cu afaceri la Tiraspol, implicată în scandalul EnergoKapital – o firmă căpușă care intermedia livrările de energie electrică de la Tiraspol la Chișinău.

Ion Ceban, 44 de ani. Este la al doilea mandat de primar general al Capitalei. În paralel, e liderul Partidului MAN, înregistrat la începutul anului trecut, după ce anterior a făcut parte din tabăra comuniștilor și apoi a socialiștilor. De-a lungul anilor, Ceban a fost deputat, consilier municipal, dar și consilierul fostului președinte pro-rus Igor Dodon.

Investigația completă o puteți citi pe RISE Moldova.