Principală  —  IMPORTANTE   —   Rezultate finale: Maia Sandu a…

Rezultate finale: Maia Sandu a fost votată de peste 943 de mii de cetățeni. Lidera PAS l-a învins pe Igor Dodon cu o diferență de peste 253 de mii de voturi

Colaj ZdG

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Maia Sandu, a câștigat detașat turul II alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Rezultatele finale prezentate de Comisia Electorală Centrală(CEC) arată că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon cu o diferență de peste 250 de mii de voturi.

CEC a făcut publice rezultatele finale după prelucrarea tuturor proceselor verbale. Astfel, în turul II, Maia Sandu a acumulat circa peste 943 de mii de voturi, echivalentul la 57.75%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul puțin peste 690 de mii de alegători (42.25%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 250 de mii de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.

Și în diasporă, din totalul proceselor verbale, Maia Sandu conduce cu 92,94%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul 7.06% din alegători.

Comparativ cu primul tur de scrutin, când pe teritoriul R. Moldova a ieșit învingător Igor Dodon, în turul doi victoria îi aparține Maiei Sandu, care a obținut cele mai multe voturi atât din partea cetățenilor care au votat în țară cât și din partea celor care au votat în diasporă.

Una din noutățile celui de-al doilea tur de scrutin este că Maia Sandu a ieșit învingătoare în 5 raioane din țară, unde în primul tur, majoritatea cetățenilor își dăduse votul pentru Igor Dodon: Ungheni, Rezina, Cahul, Căușeni și Anenii Noi. La fel, liderei Partidului Acțiune și Solidaritate îi reușește să „coloreze” în galben alte 2 raioane unde în primul tur de scrutin au obținut victorie Violeta Ivanov (Orhei) și Renato Usatîi (Sîngerei). Alte 3 regiuni câștigate de Usatîi în primul tur i-au revenit lui Igor Dodon în cadrul celui de-al doilea tur – Bălți, Fălești și Drochia.

În total, Maia Sandu câștigă în turul II în municipiul Chișinău și alte 18 raioane ale țării (cu 7 mai multe decât în primul tur): Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Căușeni. Ștefan Vodă, Anenii Noi, Ialoveni, Hîncești, Nisporeni, Strășeni, Criuleni, Călărași, Orhei, Ungheni, Telenești, Sîngerei și Rezina.

Lui Igor Dodon îi revin raioanele: Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Drochia, Soroca, Florești, Fălești, Bălți, Glodeni, Rîșcani, Șoldănești, Dubăsari, Taraclia, Basarabeasca. Totodată, acesta obține, la fel ca în primul tur, cele mai multe voturi în UTA Găgăuzia și stânga Nistrului.