Reuniunea Consiliului de Asociere UE-R. Moldova: Șefa Guvernului și mai mulți miniștri merg la Bruxelles. Soluționarea conflictului transnistrean, pe agenda întrunirii
Prim-ministra Natalia Gavrilița se va afla într-o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 4 – 8 februarie, unde va participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-R. Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, la Bruxelles va fi examinată evoluția relațiilor R. Moldova–UE, cu accent pe dialogul politic și reforme, cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic, comerț, precum şi colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate.
Pe lângă subiectele din agenda bilaterală, în cadrul Consiliului de Asociere se va face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările regionale, inclusiv impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Soluționarea conflictului transnistrean va fi un alt subiect pe agendă.
În zilele de 6-7 februarie, prim-ministra Natalia Gavrilița va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din instituțiile europene.
Reuniunea Consiliului de Asociere UE-R. Moldova va avea loc pe data de 7 februarie și va fi prezidată de șefa Guvernului R. Moldova, Natalia Gavriliţa, și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene. Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, va reprezenta Comisia Europeană.
Din delegația R. Moldova la Consiliul de Asociere vor mai face parte vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel.
Cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere a avut loc la sfârșitul lunii octombrie 2021. Consiliul de Asociere a trecut atunci în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-R. Moldova de la precedentul Consiliu de asociere din 30 septembrie 2019 și a discutat despre consolidarea cooperării într-o gamă largă de domenii, cu accent mai ales pe: energie, reforme, afaceri externe și de securitate și regiunea transnistreană.
„Rezultatele clare ale alegerilor au conferit guvernului R. Moldova un mandat puternic pentru punerea în aplicare a unei agende anticorupție ambițioase, îmbunătățirea sistemului de justiție și combaterea sărăciei, în conformitate cu obligațiile care decurg din Acordul de asociere. Discuțiile noastre au avut loc în contextul situației de urgență din sectorul gazelor naturale din Republica Moldova. Observăm încercările Gazprom de a exercita presiuni politice în schimbul unor prețuri mai mici la gaze. Principalul nostru mesaj este că UE este pregătită să sprijine R. Moldova să găsească o cale de ieșire din această criză”, a declarat atunci Josep Borrell.
La 1 iulie 2016 a intrat pe deplin în vigoare acordul de asociere UE-Republica Moldova cu zona sa de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.