Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Retras din blocul Împreună, partidul…

Retras din blocul Împreună, partidul CUB își anunță propriul candidat la funcția de președinte

Sursa: CUB

După retragerea din blocul Împreună, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) Igor Munteanu a anunțat că duminică, 11 august, a fost desemnat în calitate de candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

„Mi-am asumat o sarcină complicată, dar vitală pentru dezideratele programului liberal și suntem un partid liberal în R. Moldova. Sarcina mea este să ofer un exemplu de candidat care să fie garanția omului simplu contra imposturii, contra inamicilor statului de drept și a profitorilor. Cetățenii noștri au nevoie de speranță, respect, iar sarcina autorităților este să le ofere soluții concrete pentru a construi și dezvolta o țară în care să dorească să trăiască și să-și educe copiii”, a declarat Igor Munteanu.

Munteanu a fost și unul dintre cei trei candidați pentru care s-a votat în cadrul blocului Împreună, dar acesta nu ar fi acumulat voturile necesare pentru a fi desemnat de grupul de partide pentru cursa electorală.

Conform paginii web a CUB, Igor Munteanu este conferențiar universitar la Academia de Studii Economie de la Chișinău (ASEM) și, totodată, președinte al Consiliului Administrativ al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS). 

În perioada anilor 2019-2021 a fost deputat. În Parlament, în 2019, a ocupat funcția de președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, iar în perioada 2020-2021 – președinte al Comisiei de control al finanțelor publice. Între 2010 și 2015, Igor Munteanu a exercitat funcția de ambasador al R. Moldova în SUA (septembrie 2010-iunie 2015), Canada (februarie 2011 – martie 2013) și Mexic (2010-2015). 

După ce duminică, 4 august, blocul politic „Împreună”, din care făcea parte și CUB, a anunțat că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de către Octavian Țîcu, vineri, august, Igor Munteanu a declarat că formațiunea CUB își retrage susținerea față de Țîcu pentru că ar fi „docil guvernării PAS și face jocuri de culise”.

Într-un briefing de presă, membrii CUB au anunțat despre mai multe disensiuni din cadrul blocului „Împreună”, inclusiv „șantajul politic”.

În replică, blocul Împreună a emis un comunicat de presă în care anunță că „califică o astfel de acțiune drept un sabotaj al ideii de unitate și coalizare a forțelor politice pe eșichierul de centru-dreapta”.

Conform unui comunicat de presă, blocul Împreună și partidele constituante, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării, ar fi oferit CUB-ului „oportunitatea de a participa la construcția unei alternative politice pro-europene veritabile”.

„Din păcate, influențele nocive ale oligarhilor fugari se extind tot mai mult și afectează prin imixtiune și anumiți actori politici de pe segmentul electoral pro-european.

Ținem să precizăm că, în interiorul blocului Împreună, a fost agreat mecanismul de desemnare a candidatului comun pentru funcția de președinte al R. Moldova prin organizarea alegerilor cu vot secret, între membrii Consiliilor Politice Naționale ale celor patru partide”, se mai menționează în comunicat.

Blocul Politic „Împreună” a anunțat duminică, 4 august, că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de Octavian Țîcu. Atunci, reprezentanții au anunțat că alegerea candidaturii lui Țîcu s-a desfășurat în două tururi, iar ceilalți doi candidați au fost Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și Igor Munteanu, președintele partidului CUB.