Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reprezentanta Comisiei Europene Katarína Mathernová,…

Reprezentanta Comisiei Europene Katarína Mathernová, aflată într-o vizită la Chișinău, s-a întâlnit cu premierul interimar Ciocoi

Foto: gov.md

Reprezentanții Guvernului anunță vineri, 4 iunie, că prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a avut întrevedere cu membrii Delegației Comisiei Europene, condusă de Katarína Mathernová, Director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere. În context, membrii Delegației Comisiei Europene au prezentat Planul de redresare economică pentru R. Moldova, elaborat de Uniunea Europeană (UE), cu o finanțare de 600 milioane de euro.

Potrivit notei emise, „oficialii europeni au declarat că R. Moldova este primul stat din țările Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea plan de recuperare economică din partea UE”.  

Mijloacele financiare urmează a fi acordate țării noastre timp de trei ani și vor veni să sprijine relansarea economiei naționale prin  cinci domenii cheie: sprijin în managementul finanțelor publice, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv facilitarea exportului pe piața UE și dezvoltarea comunităților rurale, dezvoltarea infrastructurii, inclusiv continuarea proiectelor de interconectare a sistemelor electroenergetice cu România, investiții în educație și reformarea justiției, combaterea corupției și consolidarea capacităților instituțiilor statului în acest scop.

Acest plan constituie un sprijin solid, orientat spre îmbunătățirea și creșterea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Prioritare sunt acțiunile în vederea reformării justiției și valorificarea investițiilor în infrastructură. Sper că Republica Moldova va avea capacitățile de a începe implementarea planului imediat după desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate și instituirea unui Guvern funcțional”, a declarat Aureliu Ciocoi.

În comunicatul emis se menâionează că, prim-ministrul în exercițiu a accentuat importanța ajutoarelor oferite de UE în depășirea crizei pandemice, prin livrarea echipamentelor de protecție, utilajelor medicale și vaccinurilor anti-Covid în R. Moldova.

Oficialii au discutat despre pregătirile pentru exercițiul electoral din 11 iulie curent și necesitatea deschiderii secțiilor de votare suficiente în străinătate.

Vineri, 4 iunie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentanta Comisiei Europene Katarína Mathernová. Întrevederea a avut loc în contextul în care Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește pentru 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Citește și: