Remanieri la Biroul politici de reintegrare, care a fost „reformat parțial”
Biroul politici de reintegrare are un nou șef adjunct. Eugen Cara, șeful secției proiecte de asistență din cadrul Biroului, va ocupa funcția deținută anterior de Nicolai Țveatcov, care a afirmat că „reintegrarea R. Moldova poate fi realizată doar prin federalizare”. Totodată, Ivan Țurcan a fost numit în funcția de șef al secției analitico-informațională a Biroului, care a fost reconfigurată.
Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depuse de Nicolai Țveatcov, acesta a fost eliberat din funcție printr-un ordin semnat la 16 decembrie 2022.
Nou șef adjunct al Biroului politici de reintegrare va conduce în continuare și secția proiecte de asistență, conform informațiilor prezentate pe site-ul Guvernului. Eugen Cara a fost angajat în 2014 în calitate de consultat principal în cadrul Cancelariei de Stat. Din decembrie 2020, acesta ocupă funcția de șef al secției proiecte de asistență a Biroului.
Potrivit declarației de avere pentru anul 2021, Eugen Cara (Evgheni Cara) a avut un salariu de aproape 180 de mii de lei, adică circa 15 mii de lei lunar. Totodată, familia Cara a primit în 2021 indemnizații pentru creșterea copiilor de la Casa Națională de Asigurări Sociale în valoare totală de 216 mii de lei, pe lângă alte alocații oferite de Primăria județului Vaslui. În plus, familia lui Eugen Cara deține un apartament de aproximativ 53 de metri pătrați, „donat de către părinți”, conform declarației de avere.
Ivan Țurcan a ocupat funcția de consultant principal în cadrul Biroului din luna august 2017. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2021, Țurcan a ridicat de la Biroul politici de reintegrare un salariu de aproximativ 141 de mii de lei, adică peste 12 mii de lei lunar. În plus, a fost remunerat de Instituția Publică ,,Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului” (IP UIPM) (UN Development Programme) cu 3 300 de dolari. Țurcan nu a declarat bunuri imobile.
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian i-a felicitat pe cei doi „cu noile funcții în cadrul Biroului politici de reintegrare”, menționând că le dorește „mult succes în noua lor calitate, precum și rezistență, dedicare și perseverență”.
Direcția din cadrul Cancelariei de Stat, responsabilă de realizarea politicilor de reintegrare a țării și de organizarea desfășurării procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, a anunțat luni, 26 decembrie, că în contextul reorganizării Cancelariei de Stat și a promovării Hotărârii de Guvern nr.789/2022, Biroul politici de reintegrare a fost „reformat parțial”, fără a fi schimbat numărul unităților de personal ale Biroului.
În particular, potrivit Biroului, a fost reconfigurată Secția analitico-informațională, care va fi responsabilă de elaborarea sintezelor analitice despre situația din regiunea transnistreană, comunicare și informarea publicului despre activitățile Biroului și Serviciul juridic și aspecte de securitate, care va fi responsabil de expertizarea și elaborarea proiectelor de acte normative și de conlucrarea cu delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control.
Astfel, conform noi structuri Biroul va fi constituit din 4 subdiviziuni interne, după cum urmează:
1. Secţia proiecte de asistență – responsabilă de gestionarea proiectelor de dezvoltare pe dimensiunea transnistreană;
2. Secţia politici sectoriale de reintegrare a țării – responsabilă de coordonarea sectorială a activităților de reintegrare a țării;
3. Secţia analitico-informațională – responsabilă de elaborarea sintezelor analitice despre situația din regiunea transnistreană, comunicare și informarea publicului despre activitățile Biroului;
4. Serviciul juridic și aspecte de securitate – responsabil de expertizarea și elaborarea proiectelor de acte normative și de conlucrarea cu delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control.