„Reguli mai dure” pentru unele partide care vor participa la alegerile parlamentare din 2025
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, fiind audiat în Parlament cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican, joi, 12 decembrie, a declarat că analizează instituirea unor „reguli mai dure” de raportare financiară pentru partidele politice care vor participa la alegerile parlamentare din 2025. Totodată, acesta a menționat că ar putea exista anumite „limitări” pentru concurenții electorali care nu respectă cadrul legal.
Fiind întrebat de deputatul Radu Marian despre „lecțiile” alegerilor prezidențiale și al referendumului republican, Pavel Postica a menționat trei potențiale măsuri din perspectiva personală, în contextul în care este responsabil de controlul și supravegherea finanțării partidelor politice în cadrul CEC.
„Un prim lucru – prevenția donațiilor fictive din partea persoanelor juridice. Trebuie să vedem cum le raportăm la cifra de afaceri pentru anul precedent sau să găsim o modalitate așa încât entități juridice să nu fie create artificial în ajun de alegeri doar pentru a face donații unui concurent electoral sau, invers, să nu aibă venituri, dar să-și permită să facă donații.
Al doilea aspect – reguli mai dure de raportare financiară pentru acei competitori electorali care nu respectă regulile de transparență financiară. Acest lucru este indicat și în rapoartele misiunilor de observare internaționale. Avem și acum reguli dure, dar ele lovesc mai mult în competitorii onești. Ar fi cazul să propunem ca partidele care au fost supuși controalelor, care au admis anumite abateri, să prezinte rapoarte financiare mai detaliate, cu anexarea documentelor primare. Să nu ne trezim în situația în care acum invităm la control anumite partide politice care zic că au nevoie de timp pentru a pregăti informațiile și pentru a aduce în ordine contabilitatea.
Totodată, trebuie să scoatem în evidență că avem foarte multe partide politice care nu sunt oneste din perspectiva respectării cadrului legal. Doar opt partide politice s-au conformat prevederii legale care presupune că liderii partidelor politice trebuie să depună declarații de avere și interese personale. Și atunci apare întrebarea, cum partidele care nu respectă cadru legal, vor să se implice în procesul electoral? S-ar putea de analizat și din această perspectivă instituirea anumitor limitări pentru partidele care nu respectă cadrul legal”, a declarat Postica de la tribuna Legislativului.
Începând cu ora 12:00, parlamentarii audiază, în ședința plenară, autoritățile responsabile cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican.
Raportul prezentat în Parlament de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața: Imixtiunea externă în procesele electorale din R. Moldova: În Moscova a fost instituit un centru operațional de comandă