Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția PSRM, la intenția opoziției…

Reacția PSRM, la intenția opoziției de a depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu: „Vreți demisie imediată și bani pentru agricultori. Care e logica?”

Deputații socialiști se arată nedumeriți de moțiunea de cenzură pe care urmează să o depună astăzi fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Socialiștii nu înțeleg „logica” în care se cere demisia Guvernului și identificarea banilor pentru agricultori.

„Înaintarea moțiunii este dreptul deputaților. Ieșiți și înaintați moțiunea, dar hai să analizăm logic ceea ce ați declarat astăzi. Vreți demisie imediată și să fie găsiți bani pentru agricultori. Toți știu că banii pot fi identificați împreună cu Guvernul. Neavând Guvern tu nu poți identifica bani. Noi am discutat cu fermierii, sunt soluții”, a comentat vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Socialistul califică cererea opoziției drept lipsită de logică și cere parlamentarilor să se așeze la masa de discuții pentru a elabora o foaie de parcurs despre modul în care poate fi dizolvat Parlamentul și cum va fi condusă țara până la alegerile parlamentare anticipate.

„Azi propuneți demisia imediată și tot voi vreți să fie găsiți bani. Este lipsă totală de logică, dar metodologia pe car eo aplicați vă privește. Ieșiți cu moțiune, e dreptul deputaților”,

„Noi primii am spus că Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să mergem la anticipate. La moment de față, nu am primit niciun răspuns oficial. Nimeni nu vrea să elaborăm această foaie de parcurs, să stabilim cine conduce țara, ce va fi în aceste 4-5 luni până la alegerile anticipate. Noi pledăm pentru dizolvarea Parlamentului, dar trebuie să vedem cine va conduce țara”, a adăugat Vlad Batrîncea.

Un număr de 34 de deputați ai fracțiunilor Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma DA și Partidul Democrat din Moldova (PDM) au semnat textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Parlamentarii își exprimă speranța că moțiunea va fi dezbătută săptămâna viitoare de plenul Legislativului.

Vicepreședintele Parlamentului, președinte al fracțiunii PAS, Igor Grosu, anunță că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu va fi depusă la ședința de astăzi a Legislativului.

Aceasta este a doua tentativă de demitere a Guvernului Chicu, după încercarea din iulie curent. Atunci moțiunea a fost înaintată de deputații Platformei DA și a fost obținut 46 de voturi, număr insuficient pentru demisie.

Conform legislație, Guvernul poate fi demis cu voturi a cel puțin 51 de deputați.

Guvernul Chicu a obținut votul de încredere al Parlamentului de la Chișinău la data de 14 noiembrie 2019. Chicu a fost desemnat de Igor Dodon în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis la 12 noiembrie 2019, în urma unei moțiuni de cenzură depusă de socialiști, ce a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților.