Reacții de la Moscova, după anunțul autorităților R. Moldova privind retragerea din Adunarea Interparlamentară a CSI: „Un joc politic numit jurământ de credință față de Occident”
Decizia R. Moldova de a se retrage din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) este „un joc politic numit jurământ de credință față de Occident”, susține Grigori Karasin, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației și membru al comisiei internaționale a Adunării Interparlamentare a CSI.
Un alt oficial rus, Leonid Kalașnikov, șeful comisiei Dumei de Stat pentru afaceri a CSI, crede că prin retragerea din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI, R. Moldova „își va face rău”.
Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că R. Moldova va iniția procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI, în contextul în care „aflarea în CSI nu a ferit R. Moldova de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova”. De cealaltă parte, mai mulți oficiali ruși cred că decizia Chișinăului ar fi un „joc politic” făcut pentru Occident și susțin că multe dintre acordurile din cadrul CSI „ajută Moldova”.
„Actuala lor conducere moldovenească, din păcate, face un joc politic sub denumirea „jurământ de credință față de Occident”, așa că ne putem aștepta la orice”, a spus Grigori Karasin, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației și membru al comisiei internaționale a Adunării Interparlamentare a CSI.
„Dacă o vor face acum, se vor biciui singuri, își vor face rău, inclusiv din punct de vedere economic. Există acorduri diferite, care ajută Moldova și nu invers. Și se vor prejudicia pe ei înșiși și pe cetățenii lor”, a spus Leonid Kalașnikov, șeful comisiei Dumei de Stat pentru afaceri a CSI, citat de RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.
Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că R. Moldova va iniția procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).
Potrivit lui Igor Grosu, decizia a fost luată după mai multe discuții în cadrul fracțiunii PAS și consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, în contextul în care „aflarea în CSI nu a ferit R. Moldova de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova”.
Președintele Parlamentului R. Moldova spune că îi va propune prim-ministrului țării să pregătească o inițiativă legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI din 17 martie 1998.
R. Moldova a inițiat procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI, anunță președintele Parlamentului
Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.
La 21 decembrie 1991 Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente.
La 22 ianuarie 1993 în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente. R. Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 40 din 8 aprilie 1994, iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 76 din 26 aprilie 1994.
Două din cele nouă țări care au format CSI-ul, Georgia și Ucraina, au părăsit organizația în 2009 și, respectiv, în 2018.