Reacția premierului interimar, după decizia CEC cu privire la numărul secțiilor de votare din diasporă: „Încurajăm CEC să-și revadă decizia”
„Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”, declară premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, după decizia membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la aprobarea numărului secțiilor de votare, 139 la număr, care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
Prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, susține că Executivul „nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul secțiilor ar fi fost mai mare” și „încurajează Comisia Electorală Centrală (CEC) să-și revadă decizia din 5 iunie curent”.
„(…) Mai mult, Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare. Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020. Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială. Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajăm CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5 000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot”, se menționează în nota emisă de către reprezentanții Guvernului.
Comisia Electorală Centrală a aprobat sâmbătă, 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de votare pentru alegătorii din diasporă, refuzând suplimentarea numărului de secții față de scrutinul precedent, când mii de alegători din orașele europene nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.
În context, blocul electoral „Renato Usatîi”, condus de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.
Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia membrilor CEC drept „o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.
La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.
Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.